Cizre’de neler oluyor? ‘Günlük artış çok yüksek, hiçbir tedbir yok’

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde Covid-19 salgınına karşı yeterli tedbirlerin alınmaması endişe verici bir tablonun ortaya çıkmasına yol açtı. HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cizre'deki son durumu soL’a anlattı.

Haber Merkezi

AKP’nin 1 Haziran itibariyle aldığı “normalleşme” kararının sonuçları ülke genelinde vaka artışlarına yol açarken, artış bazı noktalarda özel olarak yoğunlaşmış durumda. Bu yerlerden biri olan Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde, hastanelerin yeni vakalar nedeniyle dolduğu belirtiliyor.

Önceki gün sosyal medyadan seslerini duyurmak için “#cizreyebak” başlığıyla çok sayıda mesaj paylaşan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenen yurttaşlar, bir an önce tedbir alınmasını talep etti.

Koca’nın bu mesajlardan birine verdiği belirtilen “çağrılarınız en kısa sürede değerlendirilecektir” ifadesi de dikkat çekerken, ilçedeki son durumu HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz ile konuştuk.

‘600 vakayı geçti, günlük 75 yeni vaka ekleniyor’

Kaçmaz, konuyu önceki gün Meclis’te de gündeme getirdiğini, bu konuda Cizrelilerin bir kampanya da başlattığını belirterek, “İl pandemi kurulu hiçbir bilgi paylaşmıyor. Bu konudaki girişimlerimize karşın ne milletvekillerine ne de tabip odalarına gereken bilgi verilmiyor. Bizim hastane kaynakları üzerinden edindiğimiz bilgiye göre 150 bin kişilik Cizre’deki vaka sayısı 600’ü geçmiş durumda. Günlük yeni vakaların da 75’in üzerine çıktığı ifade ediliyor. Bu sayı ilçenin nüfusu düşünüldüğünde çok büyük bir orana denk geliyor” dedi.

‘300’ün üzerinde bina karantinada, inşaat halindeki bina bile pandemi hastanesi oldu’

Cizre’de 300’ün üzerinde binanın karantinaya alındığını da dile getiren Kaçmaz, “Bayramdan hemen önce vakalar artmaya başladı. O dönem ısrarla sıkı tedbirler alınması gerektiğine işaret ettik. Ancak bizim ısrarlı taleplerimize karşın hep salgın kontrol altında, endişe edilecek bir şey yok yanıtı verildi. Başlangıçta sadece Şırnak Devlet Hastanesi pandemi hastanesiydi, daha sonra Cizre, Silopi ve İdil’deki hastaneler de pandemi hastanesi yapıldı. Bunlar da yetmedi ve son olarak daha inşaat halinde olan Şırnak Kadın Doğum Hastanesi’ne dahi hasta yatışı yapılmaya başlandı” dedi.

Salgın paylaşımı

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Cizre Devlet Hastanesi'nden bu görüntüleri paylaştı, “#cizreyebak” diyerek bir an önce önlem alınmasını talep etti.

‘Hiçbir önlem alınmıyor, aksine önlem alanlar korkutuluyor’

Vaka sayılarının her geçen gün arttığına işaret eden Kaçmaz, “Yurtlar dahi dolmuş durumda. Gözle görülür hiçbir önlem alınmıyor. Aksine vaka ve ölümlerin artması sonrası esnaf kendi arasında anlaşarak bir hafta dükkanları kapatma kararı aldı. Bu kararın ardından valinin esnafı ziyaret edeceği haberi yayıldı. Bu kepenk kapamanın masum olmadığı iddia edildi, esnafta bir fişleme korkusu yaratılmak istendi. Yani önlem almak bir yana, halkın almaya çalıştığı önlemler dahi korku konusu haline getiriliyor” dedi.

‘Cizre’nin duruşu nedeniyle bir cezalandırma mı yapılıyor?’

Her gün onlarca mesaj ve telefon aldıklarını, halkın oldukça tedirgin olduğunu vurgulayan Kaçmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

Koruma önlemleri, tedbirler son derece yetersiz. Kayyum uzun bir süre dezenfekte işlemleri yapamadı, neden olarak da ihale sürecinin bitmesi gösterildi. Gerekli tedbirler alınmayınca ve vakalar artınca halkın tedirginliği, endişesi giderek arttı. İlçedeki son durum endişe verici. 150 bin nüfusu olan bu ilçede hastane kaynaklarından gelen bilgiye göre vaka artışı günlük 75’lere çıkmış durumda. Günlük 1200 civarı yeni vakanın çıktığı bir ülkede 75 vakanın bir ilçede olması durumun vahametini gösteriyor. Cizreliler, ilçenin duruşu nedeniyle bir cezalandırma mı yapılıyor diye düşünüyor. Halk bir an önce önlem alınmasını istiyor.