Trump'tan Macron'a: Biraz iyi IŞİD'li alır mıydınız?

ABD Başkanı Trump Fransa Cumhurbaşkanı Macron'a 'Biraz iyi IŞİD'li alır mıydınız' diye sordu. Macron'un yanıtı ise 'Ciddi olalım. Bir numaralı önceliğimiz bölgedeki IŞİD savaşçıları' diye yanıt verdi. Macron Türkiye'nin S-400 almasının da bir NATO üyesi olarak 'teknik açıdan' mümkün olmadığını söyledi. Macron Türkiye'nin 'bazen IŞİD…

soL - Dış Haberler

Londra’da düzenlenen NATO Zirvesi kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ABD Başkanı Donald Trump bir araya geldi.

Macron “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” sözlerinin arkasında olduğunu belirterek “Daha güçlü NATO’dan yanayım” dedi. ABD’nin NATO’ya “çok fazla yatırım yaptığı”nı söyleyen Macron, bu konuda Trump ile aynı fikirde olduğunu belirtti.

Macron Türkiye için “Bizimle birlikte savaşmış olan gruplara karşı savaşıyorlar. Bu gerçekten stratejik bir konu” diye konuştu.

'TÜRKİYE IŞİD'İN VEKİLLERİYLE ÇALIŞIYOR'

NATO üyelerinin terörizm konusunda farklı tanımları olduğunu söyleyen Macron, Türkiye'nin "Bazen IŞİD'in vekilleriyle birlikte çalıştığını" söyledi.

'AVRUPA'NIN FÜZE SİSTEMLERİNİ ALABİLİRLERDİ'

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 satın almasını eleştiren Macron, bir NATO üyesinin S-400 hava savunma sistemine sahip olmasının “teknik olarak mümkün olmadığını” savundu. Macron “Avrupa'nın füze sistemlerini alabilirlerdi ama bunu almamayı Türkiye seçti” diye konuştu. 

Türkiye’nin YPG’nin “terör örgütü” olarak nitelenmemesi durumunda NATO Zirvesi’nden çıkacak kararları engellemek istediğini söyleyen Macron, Ankara'nın bu konuları “açıklığa kavuşturması” gerektiğini kaydetti.

TRUMP: YAPTIRIMI KONUŞUYORUZ

ABD Başkanı Trump ise Türkiye’ye S-400’ler konusunda yaptırım uygulama konusunun gündemlerinde olduğunu söyledi. Trump gazetecilerin yaptırımlarla ilgili sorusuna “Buna bakıyoruz, bu konuda konuşuyoruz” diye yanıt verdi. Trump “Bildiğiniz gibi Türkiye bizden Patriot sistemi almak istedi ve Obama yönetimi buna izin vermedi” dedi.

Macron ile ticaret konusunu da görüştüklerini belirten Trump, vergiler konusunda anlaşmaya varabileceklerini söyledi.

TRUMP: BİRAZ İYİ IŞİD'Lİ ALIR MIYDINIZ?

Öte yandan Trump Suriye’de çok sayıda yakalanan IŞİD savaşçısı olduğunu, bunlardan bir bölümünün Fransa, Almanya ve İngiltere vatandaşı olduğunu belirterek Macron’a “Biraz iyi IŞİD savaşçısı alır mıydınız?” sorusunu yöneltti. Trump “Size onları verebilirim. İstediğiniz hepsini alabilirsiniz” diye ekledi.

Trump’a “Ciddi olalım” diye yanıt veren Macron “Bölgede çok sayıda savaşçı var. Suriye’den, Irak’tan, o bölgeden çok sayıda IŞİD’li savaşçı geliyor. Avrupa’dan da savaşçıların gittiği doğru. Ama bu bölgedeki sorunumuzun yalnızca küçük bir kısmı. Bunun bir numaralı önceliğimiz olduğunu düşünüyorum. Çünkü bitmediler, IŞİD hâlâ orada” dedi.

Fransa vatandaşı IŞİD’lileri geri almak konusuna vaka bazında yaklaştıklarını söyleyen Macron, önceliklerinin “bölgede IŞİD’i bitirmek” olduğunu ve mevcut koşullarda IŞİD’lilerin bölgede arttığını söyledi.

Trump ise Macron’un sözlerine “İşte bu yüzden harika bir politikacı. Bugüne kadar duyduğum en yanıt olmayan yanıt” diye karşılık verdi.