Zaten mesaidelerdi: 1 Mayıs’ı kutlayan işçilere 'sokağa çıkma' cezası

İzmir Gaziemir Belediyesi’nde görevli 17 işçiye çalışmak için toplandıkları alana giderken 1 Mayıs’ta oluşturdukları konvoy gerekçe gösterilerek, 'sokağa çıkma yasağını muhalefetten' para cezası kesildi. Ceza kesilen işçilerden biri soL'a yaptığı açıklamada, salgının başından beri çalıştıklarını, cezaların iptal edilmesini istediklerini söyledi.

Haber Merkezi

İzmir Gaziemir Belediyesi’nde görevli temizlik işçileri, 15.00–23.00 vardiyasında çalıştıkları görev yerlerine giderken, temizlik araçlarına "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart asıp, marşlar söyleyerek kısa bir yürüyüş yaptı. 

Zaten yasakta çalışmak zorunda kalan ve yolda polis tarafından çevrilen işçilere, "sokağa çıkma yasağına muhalefet"ten para cezası kesildi.

'Polisler yolumuzu kesti, isimlerimizi istedi'

Ceza kesilen işçilerden biri soL'a konuştu. İşçi, salgının başından beri çalıştıklarını, ceza kesilmesinin uygun olmadığını söyledi.

"Önce Belediye Başkanı geldi, 1 Mayıs işçi bayramımızı kutladı. Biz de ondan izin aldık, DİSK Genel İş Sendikası İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Arif Yıldız da vardı hatta yanımızda. Mesaimiz yeni başlayacaktı daha. Biz her gün dağıldığımız mıntıkamıza gitmek üzere yola çıkmıştık o gün. Arabayı süsleyip, birlikte yürümüştük. Çıkınca polisler yolumuzu kesti. İsimlerimizi istediler, biz söylemedik. Sonra bazılarımızın isimlerine ulaşıp arandı. Karakoldan duyduğumuza göre de toplam 17 kişiye ceza kesildiğini biliyoruz. Cezayı da dışarıda olduğumuz için kestiler. Arkadaşlarımızı arayıp karakola çağırmışlar. Aslında beraber avukatla gidecektik ama bir arkadaşımız karakola gitmiş, aldığı kağıdı sosyal medyada paylaşmış. AKP'ye de bu paylaşım üzerinden bilgi gidiyor aslında. 

Belediye Başkanı da cezanın uygun olmadığını, kesilse de kendisinin ödeyeceğini söylemiş. Bekliyoruz bakalım ama zaten bu salgının başından beri çalışıyoruz. Ceza kesilmesi uygun değil, iptal edilmesini istiyoruz. Sadece marş söyleyip, arabamızı süsledik."

'Bu cezalar siyasi'

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda konuyla ilgili “Bu kesilen cezalar siyasidir. Gerekirse bu cezaları ben öderim ama işçi kardeşlerimin küçük siyasete alet edilmesine izin vermem” dedi. Gaziemir İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından işçilere kesilen cezanın ilçe Kaymakamı Ahmet Süheyl Üçer tarafından onandığını belirten Arda, belgeyi kamuoyuna Gaziemir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca'nın duyurduğunu söyledi.

"İşin ilginç yanı, Kaymakam'ın onayladığı belgeyi kamuoyuna Gaziemir Belediyesi AKP Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca duyurdu. Karşımızda işçilerin 1 Mayıs günü iş bölgelerine giderken araçlarını süslemesine ve marş söylemesine tahammül edemeyen bir zihniyet var. Her ne kadar toplu iş sözleşmesi ile maaşlarını düzenlesek de halen daha ülkedeki ekonomik gerçekler karşısında düşük kalan gelirlerle çalışmak zorunda kalan temizlik personelimiz üzerinden siyaset yapmak adına keyfi cezalar kesmek ve onları kamuoyunun önüne atmak hiçbir ahlaka sığmamaktadır."

Kesilen cezalara itiraz edeceklerini de belirten Arda, "Konuyu kamuoyunun vicdanına sunuyor, bu siyasi cezaların derhal iptal edilmesini talep ediyorum" diye konuştu.