Venezuela Guiado'nun saldırıyla ilişkili olduğuna dair kanıt sunmaya devam ediyor

Venezuela hükümeti, ABD destekli 'muhalefet' lideri Juan Guaido'nun, Venezuela'ya sızmaya çalışan paralı askerleri işe alan Silvercorp şirketinin hukuk temsilcisinden şirkete borcunu ödemesi gerektiğine dair mektup aldığını ortaya çıkardı.

Dış Haberler

Venezuela hükümeti, ABD destekli "muhalefet" lideri Juan Guaido'nun ülkeye 3 Mayıs tarihinde yapılan saldırıyla ilişkili olduğuna yönelik kanıtlar sunmaya devam ediyor.

Telesur'da yer alan habere göre, saldırıyı yapan paralı askerleri işe alan Silvercorp şirketini temsil eden Floridalı hukuk firması Volk Law, ülkeye sızma girişiminden 5 gün önce Guiado'ya ve diğer "muhalefet" üyelerine mektup göndererek son ödeme tarihinin 16 Ekim 2019 olarak kaydedildiği sözleşme kapsamında şirkete 1,5 milyon dolar borcu olduğunu hatırlattı.

28 Nisan tarihli mektupta, "Juan Guiado yönetiminin Silvercorp'a 5 gün içinde ödeme yapması gerektiği" belirtildi. Guiado ve müttefikleri, 212,9 milyon dolar değerindeki sözleşmeyi "Venezuela petrol varilleri" teminatıyla imzalamıştı.

Mektup, Venezuelalı hesaplar tarafından sosyal medyada paylaşıldı.

Söz konusu mektup, Guaido dışında Juan Jose Rendon, Sergio Vergara, ve Manuel Retureta gibi ABD destekli "muhalif" isimlere gönderildi. Mektubun diğer "muhalifler" Carlos Vecchio ve Fernando Blasi'ye de iletildiği kaydedildi.

Eski ABD'li özel kuvvetler mensupları, kendilerine Rendon aracılığıyla yalnızca 50 bin doların gönderildiğini, "muhalefet"in geri kalanını kendilerine gönderme taahhütünü verdiğini ancak göndermediğini aktarmıştı.

Guaido ve müttefikleri tarafından görevlendirilen ABD merkezli şirketin, sızma girişimine ilişkin "stratejik planlama, ekipman tedariği ve proje yürütme danışmanlığı" gibi hizmetler sunması öngörülüyordu.

ABD'li paralı askerler, 300 Venezuelalı asker kaçağını ülkeye Kolombiya üzerinden ağır silahlarla sızma ve başkent Caracas'ı 96 saat içinde ele geçirme planı için eğitmekle suçlanıyor.

Paralı askerler arasında olan 2 ABD'li Denman ve Berry, soruşturma sırasında, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu devirmek ve Caracas'taki havalimanı üzerinden ABD'ye kaçırmak için görevlendirildiklerini açıklamıştı.

Venezuela'da şu an 90'dan fazla kişi soruşturma kapsamında gözaltında.