Venezuela'ya saldırı ekibinde olan ABD'li: Maduro'nun indirilmesi için işe alındık

Venezuela'ya yönelik darbe operasyonunda yer alan ABD'li Luke Denman, televizyonda yayınlanan soruşturmasında, kendisini ABD'li Silvercorp şirketinin 'Maduro'yu devirmek' amacıyla işe aldığını söyledi.

Dış Haberler

Venezuela'ya deniz yoluyla sızma girişimi sırasında yakalanan 13 kişi arasında bulunan 2 ABD'li Luke Denman ve Airan Berry'nin ifadeleri alındı.

Reuters'ta yer alan habere göre, televizyondan yayınlanan soruşturmada Denman, ABD'li Silvercorp şirketinin Venezuela'nın ABD destekli "muhalefet" lideri Juan Guaido'yla Devlet Başkanı Maduro'nun indirilmesi için sözleşme imzaladığını belirtti.

Görevlerinin "havaalanını ele geçirmek ve dış güvenliği sağlamak" olduğunu söyleyen Denman, Maduro'yu uçağa götürme planına ilişkin detaylı bilgi vermedi.

Denman, kendisini "Venezuelalıların ülkelerini geri almalarına yardımcı oluyordum" diye savundu.

Kendisini ve Berry'i Silvercorp'un eski asker olan CEO'su Jordan Goudreau'nun işe aldığını söyleyen Denman, Goudreau'nun kendilerine Ocak ayında 50-60 Venezuela'yı Kolombiya'da operasyon için eğitme görevi verdiğini aktardı. Denman, Goudreau'nun operasyon ekibine silah tedariki sağladığını sözlerine ekledi.

Reuters'a konuşan Goudreau, operasyonu organize ettiğini doğruladı ve Denman ve Berry için "Benim adamlarım" sözlerini kullandı.

Guiado'nun ekibi, bu haftanın başında yaptığı açıklamada, sızma girişimiyle ve Silvercorp dahil olmak üzere, ilişkili şirketlerle bağlantısının olmadığını savunmuştu.

Ancak çarşamba günü CNN'e konuşan Guiado'nun danışmanı Juan Rendon, Maduro hükümeti mensuplarını yakalamak için Silvercorp şirketiyle anlaşma imzaladığını söyledi. Anlaşmanın yürürlüğe girmediğini söyleyen Rendon, Goudreau'nun operasyonu Guaido'nun desteği olmadan başlattığını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump, Maduro'nun ABD'nin operasyona dahil olduğuna ilişkin sözlerini reddetmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, çarşamba günü yaptığı açıklamada, yakalanan ABD'lilerin ülkeye dönmesi için Washington'ın tüm araçları kullanacağını söylemişti.