Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar tepkilerin ardından iptal edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, diğer sürücülere selektörle radar denetimini haber veren sürücülere kesilen trafik cezalarının iptal edildiğini açıkladı.

Haber Merkezi

Bayram tatilinde trafik polislerince yapılan radar hız uygulamasını diğer sürücülere selektör yaparak haber veren sürücülere idari para cezası kesilmiş, cezalar tartışma konusu olmuştu. Hukukçular uygulamanın hukuka aykırı olduğunu, sürücülerin bu cezalara itiraz etmesi gerektiğini belirtmişti.

66 sürücüye 690'ar TL idari para cezası yazılırken yurttaşlar da duruma tepki gösterdi. Tepkilerin ardından cezalar iptal edildi.

Bakan'dan iptal açıklaması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 gün süren bayram tatilinde yaşanan trafik denetimleri ve kazalara ilişkin açıklama yaptı. 3 milyon 642 bin 538 denetim gerçekleştirildiğini ve 485 bin 710 işlem yapıldığını anlatan Bakan Yerlikaya, 6 bin 530 trafik kazası meydana geldiğini açıkladı. Kazalarda 75 kişi yaşamını yitirdi, 10 bin 810 kişi de yaralandı.

Bakan Yerlikaya açıklamasında, selektörle radar uyarısına kesilen cezalara da değindi. Bakan bu cezaların iptal edildiğini açıkladı. Öte yandan Yerlikaya, trafikteki radar denetimlerininse önümüzdeki günlerde daha da artacağını söyledi.

'Anayasa’ya aykırı'

Avukat Tolga Şirin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda uygulamanın ve kesilen cezaların Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtmiş, eylemin herhangi bir suça denk düştüğünün "kanıtlanmaya muhtaç olduğunu" ifade etmişti.

Hukukçu Gönenç Gürkaynak da sosyal medyada konuyla ilgili görüşünü paylaşmıştı. Gürkaynak “Vatandaşın vatandaşı hukuku ihlal etmekten alıkoyması, hız sınırlarını aşmak gerekçesiyle idari para cezasına çarpılmasını engellemek amacıyla koruması ve radar uygulamasından haber vermek üzere karşı yönden gelen araçlara selektörle durumu işaret ederek bildirmesi hukuka uygundur. Polisin selektör yapan araç sahiplerine idari para cezası vermesi hukuka aykırıdır” diye belirtmişti.