Pentagon: ‘ABD Pasifik’teki bir savaşı kaybedecek’

Pentagon tarafından gerçekleştirilen savaş simülasyonlarında, ABD'nin Çin ile yaşanacak bir deniz savaşını kaybedeceği öngörülürken, Çin'i caydıracak tek gücün hipersonik füzeler olduğu ileri sürülüyor.

Dış Haberler

Pentagon tarafından gerçekleştirilen bir dizi savaş oyununda, ABD’nin Çin’le çıkması muhtemel bir deniz savaşını kaybedeceği ve Tayvan’ın işgalini engellemekte güçlük çekeceği görüldü.

The Times’ta yayımlanan habere göre, ABD’li savunma kaynakları, Pentagon tarafından gerçekleştirilen çok sayıda simülasyonun, ABD güçlerinin bir deniz savaşında Çin’e yenilmesiyle sonuçlandığını açıkladı. Simülasyonlarda modernize edilmiş Çin donanmasının bir dizi yeni saldırı denizaltısı, uçak gemisi ve destroyer kullanabilir hale geleceği 2030 yılına odaklanıldığı kaydedildi.

Pasifik'teki ABD güçleri risk altında

Savaş oyunlarının analizinde, Beijing’in elindeki orta menzilli balistik füzelerin, Hint-Pasifik Komuta bölgesinde bulunan her ABD üssünü ve uçak gemisi muharebe grubunu hedef alabilecek bir birikime ulaştığı da ortaya konuldu. B-2 ve B-52 gibi Amerikan stratejik bombardıman uçaklarının konuşlandığı Guam adasının bütünüyle risk altında olduğu belirtildi.

The Times’a konuşan ABD’li savunma kaynağı, Çin’in uzun menzilli gemisavar balistik füzelere ve hipersonik silahlara sahip olduğunu ve bunun ABD uçak gemisi gruplarının Çinli muadillerinin karşısına büyük kayıplar vermeden çıkmayacağı anlamına geldiğini söyledi.

Çin’in Tayvan’ı işgal etme girişimine ilişkin bütün similasyonların ABD’nin yenilgisi ile sonuçlandığı kaydedilirken, sonuçların 2020 yazında Pentagon tarafından Kongre’ye sunulacak Çin’in askeri gücü raporunda da kullanması bekleniyor.

Hipersonik füzelere yatırım artıyor

Bölge Komutanı Amiral Philip Davidson’un ısrarlı uyarıları ve Pentagonu’un Çin tehdidine karşı hipersonik silahlara daha fazla fon aktarılması kararı sonucunda, kaynak kullanımında önemli değişikliklere gidildiği ve Savunma Bakanı Mark Esper’in Çin’i büyük bir karşı karşıya gelişten caydırmak için gerekli kabiliyetlerin kazanılması için agresif bir politika izlediği dile getiriliyor. 

Hipersonik silahlar, Çin’in balistik misil kapasitesini saf dışı bırakmanın anahtarı olarak görülürken, ABD, Asya-Pasifik bölgesinde uzun menzilli, karadan ateşlenen kruz füzeleri konuşlandırmayı ve Çin’in çevreleyen adalarda bulunan donanma birliklerini gemisavar füzelerle donatmayı da planlıyor. 

Pasifik bölgesinde ABD ile Çin arasındaki jeopolitik mücadele giderek şiddetlenirken, hipersonik silah üretiminin ABD askerî sanayisi için kârlı bir yatırım alanı haline geldiğine dikkat çekiliyor.