MMO İstanbul Şube Başkanı yanıtladı: AVM'lerde klimalar tehlikeli mi?

AVM'lerin açılmasıyla birlikte klimaların ve havalandırma sistemlerinin Covid-19 pandemisinin yayılmasını hızlandıracağı yönündeki tartışmalar devam ediyor. İstanbul Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Tataroğlu, iç hava sirkülasyonu yapmanın pandeminin yayılmasını hızlandırabileceğini ancak tesisatlara göre farklılık göstereceğini söyledi.

Haber Merkezi

AVM'lerin açılmasıyla birlikte klimaların ve havalandırma sistemlerinin Covid-19 pandemisinin yayılmasını hızlandırıp hızlandırmayacağı yönünde tartışmalar bir süredir devam ediyor.

Birçok belediye virüsü yayıcı etkisi nedeniyle toplu ulaşımda klimaların çalıştırılmayacağı yönünde açıklamalar yapmıştı. AVM'lerdeki durumu İstanbul Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Tataroğlu'na sorduk.  

'Uyarıyoruz, pandemiyi yaygınlaştıracak bir etkiye neden olabilir'

Tataroğlu, iç hava sirkülasyonu yapmanın pandeminin yayılmasını hızlandırabileceğini ancak tesisatlara göre farklılık gösterebileceğini ifade ederek, ''İç hava sirkülasyonunu yapmak, pandeminin yayılmasını hızlandıracak bir etkiyi yaratabilir diye uyarıyoruz. Bu tesisatların hızlıca pandeminin yaygınlığını arttıracak gibi bir izlenime neden olmasın. Tesisatlara göre değişiklik gösterir. Özellikle tasarım aşmasından tadilat aşamasına kadar bir güvenlik kontrolünde olması gerekir. Ülkemizdeki mesleki birikim, bu işleri hızlı ve doğru şekilde yapabilir'' diye konuştu. 

'Toplu alanlarda ve çalışma alanlarında çalıştırmayın'

Klimaların toplu alanlarda çalıştırılmaması gerektiğini söyleyen Tataroğlu, ''Evdeki klimamızı açalım mı diye soru soruyorlar örneğin. Zaten pandemi dışında da klimanın kontrolünün yapılması gereklidir. Şu an çok daha fazla gerekli. Hane halkı dışından biri eve girdiyse klima çalıştırılmamalıdır. Çünkü, dışarıdan taze havanın geldiği, içerideki havayı değiştiren bir sistem yok. 
Toplu alanlarda, çalışma alanlarında eğer havalandırma sistemi yoksa klima sadece içerideki havayı soğutmaya yönelik ise kesinlikle çalıştırılmaması gerekiyor.  Doğal havalandırma yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir.  Zaten şu an iş yerlerinin de kapalı olması lazım, AVM'lerin de. Ama açıyorlarsa da, kurallara, bilimsel yaklaşımlara uyularak açılması gerekir'' ifadelerini kullandı.

'Siyasi iktidar sürece ideolojik yaklaşıyor'

AKP'nin salgının başından beri sürece ideolojik yaklaştığını ifade eden Tataroğlu, meslek odalarının ve belediyelerin görüşlerine başvurulmamasını eleştirerek, ''Kurumlar arasında iletişimsizlik ve salgın yönetimi konusunda isteksizlik var. AVM'ler açılmadan önce bu konu kurumlarla değerlendirilmediği, bir araya gelerek teknik bir sonuç ortaya konulmadığı için AVM'ler açılıyor, beş gün sonra diyorlar ki klimaları kapatın. Neden? Meslek odalarının açıklamaları birçok mecrada yaygınlaşıyor. 

Türkiye'de süreç kendi kendini yönetiyor. Ülkenin halinden bağımsız değil. Neden kapatıyorlar o zaman klimaları, madem her şey AVM'lerin açılmasına uygundu? Burada süreç tarifinin olmaması en büyük eksiklik. Şöyle olması doğrusuydu: Valilik, belediye ve meslek odaları bu konuda toplantı ve çalışma yapıp, teknik sonuçları ortaya koyup, AVM'ler eğer açılacaksa üzerinde uzlaşılmış koşulların sağlanmasıyla açılması gerekirdi. Ama AVM'ler açılacak deniliyor, açılıyor. Beş gün sonra klimalar kapanacak deniliyor, kapanıyor. İlla Covid-19'un insanlara bulaşması mı lazım? Kuaförler, berberler açılıyor, bir berber 200 kişiye Covid-19 bulaştırıyor sonra berberleri, kuaförleri ne yapacağız diye düşünüyorlar. Pandemi boyunca yaşadığımız şeyler bunlar. Siyasi iktidar meseleye ideolojik bakıyor. Meslek odalarını ve belediye bu sürecin dışında tutuyor'' dedi.