Metalde üretim dibi gördü: Yüzde 33'lük düşüş!

Sanayi Üretim Endeksi TÜİK tarafından açıklandı. Koronaviris salgının en ağır şekilde hissedildiği Nisan ayının verileri sanayideki üretim düşüşünü gözler önüne serdi. Sanayi Üretim Endeksi Nisan ayında yıllık bazda yüzde 31,4 küçülürken, en çarpıcı rakamlar metal işkolu ve alt sektörlerinde hesaplandı.

Ozan Yılmaz

Nisan ayı Sanayi Üretimi Endeksi TÜİK tarafından açıklandı. Sanayi Üretim Endeksi üzerinden hesaplanan değişim oranları oldukça çarpıcı.

Buna göre genel üretim yüzde 31,4 gerilerken, metal işkolunun da içinde bulunduğu imalat sektöründe gerileme yüzde 33,13 olarak hesaplandı.

Metal işkolunun alt sektörlerinden biri olan motorlu kara taşıtları, treyler ve yarı treylerin üretimindeki düşüş yüzde 78,45'le en yüksek seviyeyi gördü.

Otomotiv üretiminin içinde bulunduğu bu gruptaki düşüş, büyük otomotiv firmaların salgın nedeniyle Nisan ayında üretime ara vermesiyle ilgili olarak değerlendiriliyor.

Kaliteli çelik üretimi, metal döküm sanayini de içine alan Ana Metal Sanayii’nde daralma yüzde 25,00 düzeyinde gerçekleşti.

Elektrikli ev aletleri üretimini içine alan elektrikli teçhizat imalatındaki daralma ise yüzde 39,57 seviyesini gördü.