Kayyım belediyesi mazbata tesliminden 1 saat önce 30 milyon TL harcamış

Belediyeler, seçimlere sayılı günler kala taşınmazları sattı, ihaleleri dağıttı. Cizre'nin kayyım belediyesinin ise mazbata tesliminden 1 saat önce 30 milyon 41 bin 702 TL harcadığı ortaya çıktı.

Haber Merkezi

31 Mart'ta gerçekleştirilen seçimlere sayılı günler kala belediyeler art arda belediye kaynaklarını satmak için Resmi Gazete’de ilan yayımlamaya başladı. Seçimlerin öncesinde Türkiye genelinde yüz binlerce dönüm arazi ve on binlerce taşınmaz satıldı. 

Satılan taşınmazların yanı sıra birçok belediye de seçimlerden kısa bir süre önce ihale dağıttı. Belediyeler, siyasi bağlantılarının kuvvetli olduğu şirketlerle, milyonlarca liralık ihale sözleşmeleri imzaladı.

Öte yandan belediyelerin, yandaş şirketlere olan borçlarını da seçime sayılı günler kala sıfırlaması gündeme geldi. Özellikle parti değişiminin yaşanması beklenen belediyelerde, bütçeler yandaş firmalara olan borçları kapatmak için kullanıldı.

Söz konusu durumlara dair son örnek ise Şırnak'ın Cizre ilçesinden geldi. Kayyım tarafından yönetilen Cizre Belediyesi'nde, yönetimin DEM Parti'ye geçmeden yalnızca 1 saat öncesinde belediye bütçesinden 30 milyon 41 bin 702 TL 93 kuruş harcandığı ortaya çıktı.

'Mazbata hazır değil' denildi: Milyonlarca lira harcandı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 31 Mart yerel seçimlerinin kazananı DEM Parti oldu. DEM Parti'den belediye eşbaşkanı olarak seçilen Güler Yerbasan Tunç ve Abdürrahim Durmuş, seçim sonrası mazbata için İlçe Seçim Kurulu'na başvurdu, ancak mazbata "hazır olmadığı" gerekçesiyle verilmedi. Eşbaşkanlar Tunç ve Durmuş'a mazbataları 3 Nisan'da verildi. 

Mezopotamya Ajansı’nın aktardığına göre kayyım yönetiminin mazbata verilmeden 1 saat önce 30 milyon 41 bin 702 TL harcadığı ortaya çıktı. İller Bankası’ndan Cizre Belediyesi hesabına 3 Nisan saat 13.30’da Nisan ayı bütçesi için 62 milyon 283 bin TL yatırdı. İller Bankası, belediyenin borcunu gerekçe göstererek hesaba yatırılan paradan 5 milyon 202 bin TL'sini kesti.

İller Bankası'ndan gelen paranın 30 milyon 41 bin 702 TL 93 kuruşu ise bir saat içinde çeşitli ödemelere harcandı. Söz konusu ödemeler arasında dikkat çekici kalemler yer aldı. Hükümet Konağı jeneratörü için 5 bin 800 litre akaryakıt alınarak, 241 bin 675,56 TL ödendi. Ayrıca Cizre El Cezeri Yatılı Kuran Kursu'nun çatı katı onarımı için 605 bin 605,82 TL; Köprübaşı Cami Taziye Yapım işi için 535 bin 232,99 TL; 14 kalem "mal malzeme alım işi" için ise 1 milyon 381 bin 241,30 TL harcandı. Diğer ödemelerin ise AKP'ye yakınlığıyla bilinen firmalara olan borçlar için harcandığı öğrenildi. Harcamalar sonrası kasada 37 milyon 33 bin TL kullanılabilir limit kaldı. Nisan ayı için planlanan giderlerin ise, 92 milyon 834 TL tutarında olduğu öğrenildi. 

Kayyım yönetiminin harcamalarından bir saat sonra DEM Partili eşbaşkanlara mazbataları verildi.