İngiltere İçişleri Bakanı göçmen çocukları kabul etmedi: Yardım kuruluşları çağrı yapmıştı

İngiltere İçişleri Bakanı Patel, yardım kuruluşlarının Yunan adalarında bulunan göçmen çocukların ülkeye kabul edilmesine yönelik çağrısını reddetti.

Dış Haberler

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Yunan adalarında bulunan mülteci kamplarından daha fazla kimsesiz çocuk kabul etmeyeceklerini açıkladı.

The Guardian'da yer alan habere göre, Médecins Sans Frontières (MSF) adlı yardım kuruluşunun 13 Mart tarihinde yaptığı, kamplardan daha fazla çocuk kabul edilmesi ve kronik hastaların acil tahliyesine yönelik çağrısını reddeden Patel, konuya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlamadı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, 31 Mart tarihinde sığınmacıların Avrupa'ya kabul edilmesini engelleyen Avrupa Birliği (AB)-Türkiye anlaşmasını desteklemeye devam edeceklerini açıklamıştı.

AB-Türkiye anlaşmasıyla Avrupa'nın sorumluluktan kaçtığını belirten MSF Genel Direktörü Vicki Hawkins, Patel'in kararını "utanç verici" olarak yorumladı. Hawkins, "Bu aşağılayıcı anlaşma, birçoğu savunmasız çocuk olan binlerce insanı, Yunan adalarında sefil koşullara maruz bırakıyor. İngiltere hükümeti, göçmen programına bağlı kalarak sığınmacı haklarını bir kenara atmayı bırakmalı" dedi.

Yunan adalarındaki göçmen kamplarının şu anda kapasitesinden 6 kat fazla dolulukta olduğu belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlük, Hak ve İçişleri Komitesi, adalardan 42 bin göçmenin tahliyesi için çağrıda bulunmuştu.

Yardım kuruluşlarının Yunan adalarındaki sığınmacı kamplarında Covid-19'la mücadele için AB ülkelerine ayrıca çağrıda bulunduğu, çoğu ülkenin yardımı kabul etmesine karşın İngiltere'nin yardımı yine reddettiği belirtildi.

Safe Passage adlı yardım kuruluşunun geçen hafta İçişleri Bakanlığı'na İngiltere'de bir ailede kalması onaylanan göçmen çocuk ve ailelerin listesini yolladığı, ancak koronavirüs ile ilgili getirilen seyahat kısıtlamaları nedeniyle göçmenlerin adalardan ayrılamadığı kaydedildi.

Safe Passage Direktörü Beth Gardiner-Smith, "Hükümet bu konuda elleri bağlı oturamaz. Şu an İngiltere'de aileleri olan göçmenleri aşırı kalabalık ve hijyensiz kamplardan tahliye etme fırsatımız var" diye konuştu.