Hindistan'da çekirge istilası sürüyor

600 bin hektardan fazla ekinini kaybeden Hindistan ikinci bir çekirge istilasına hazırlanırken, Başbakan Modi, çiftçilere destek vermek için ellerinden geleni yapacaklarına söz verdi.

Dış Haberler

Hindistan Başbakanı Narendra Mod, ülkeyi kasıp kavuran çekirge salgını ile ilgili konuşarak, son 30 yılda yaşanan en ağır çekirge istilası nedeniyle zarar gören çiftçilere destek sözü verdi.

Pazar günü ulusa sesleniş konuşması yapan Hindistan Başbakanı Modi, aylık radyo programında çekirge istilasından etkilenen çiftçiler için ellerinden gelen bütün desteği vereceklerini belirterek ‘‘Merkezî hükümet, eyaletler ve tarım bakanlığı, bu böceklerle mücadele etmek için modern teknolojiye başvuruyor. Yenilikçi önlemleri dikkate alıyoruz. Hep birlikte bu durumu atlatacağımıza eminim’’ diye konuştu.

 Çöl çekirgesi sürüleri Afrika’da ortaya çıktıktan sonra Arabistan Yarımadası, İran ve Pakistan üzerinden Hindistan’a ulaşmış ve geçtiğimiz iki hafta içinde Maharashtra, Uttar Pradeş, Pencab, Racastan, Gucarat, Madhya Pradeş ve Harya eyaletlerinde etkili olmuştu. Son otuz yılın en büyük çekirge istilasında, şu ana kadar 600 bin hektar ekinin yok olduğu tahmin edilirken, çekirgelerin Temmuz ayına kadar Hindistan’daki varlıklarını sürdürecekleri ve ikinci bir istilanın yaşanabileceği belirtiliyor.

Hükümet yeni filizlenen ekinleri kurtarmak amacıyla çekirgeleri yok etmek için çeşitli önlemlere başvuruyor. Cumartesi günü Racastan eyaleti Jaipur bölgesinde çok sayıda çekirgeyi dronelardan sıkılan ilaçlarla yok ettiğini ve 400 hektar ürünü kurtardığını açıkladı. Ülkenin başka eyaletlerinde ise, polisin kısa antenli çekirgeleri korkutmak için siren çaldığı belirtiliyor.

40 milyon çekirgeden oluşan bir sürü, bir gün içinde 35 bin insanı doyurabilecek kadar ekin tüketebiliyor.