Genel Müfettiş Linick'in yürüttüğü bir soruşturma nedeniyle görevden alındığı iddia edildi

Trump'ın Dışişleri Bakanlığı Genel Müfettişi Linick'i, ulusal acil durum ilanına ilişkin iddiaları soruşturduğu için görevden almış olabileceği ileri sürüldü. Linick, Suudi Arabistan'a silah satışını mümkün kılmak amacıyla ulusal acil durum ilan edildiği iddialarını inceliyordu.

Dış Haberler

ABD'de Demokratlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanlığı Genel Müfettişi Steve Linick'i Suudi Arabistan'a yapılan silah satışlarını incelemesi nedeniyle görevden almış olabileceğini öne sürdü.

Reuters'ta yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, Linick'in görevden alınmasını kendisinin talep ettiğini, çünkü çalışmalarının bakanlığı "küçük düşürdüğü"nü savundu.

Washington Post'a (WP) konuşan Pompeo, Linick'in kovulmasını Trump'tan bizzat kendisinin istediğini söyledi. Pompeo, Linick'in görevden alınma nedeninin sorulması üzerine, "Herhangi bir neden belirtilmesine gerek yok" yanıtını verdi.

Pompeo, "Başkana gittim ve Genel Müfettiş Linick'in istediğimiz yeterlilikte çalışmadığını ve Dışişleri Bakanlığı'na ek katkı koymadığını bildirdim" açıklamasında bulundu.

WP'ye konuşan bir başka Dışişleri Bakanlığı yetkilisiyse, Linick'in incelemelerinin açığa çıkmasının ardından bakanlık içerisinde kendisine ilişkin kaygıların arttığını söyledi.

Demokratlar: İnceleme başlatacağız

Öte yandan, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Eliot Engel ve Senato Dışişleri üyesi Bob Menendez, Linick'in geçen yıl çoğu Suudi Arabistan'a olmak üzere, çeşitli ülkelere yaptığı 8 milyar dolarlık silah satışının önünü açmak için ulusal acil durum ilan ettiği iddiasını incelemeye aldığını kaydetti.

Engel ve Menendez, Linick'in kovulmasına ilişkin inceleme başlatacaklarını duyurdu.

Engel, "Linick'in kovulmasının başka bir nedeni olabileceğini öğrendim. Ofisi, benim talebim doğrultusunda, Trump'ın Suudi Arabistan'a silah satabilmek için ilan ettiği sahte ulusal acil durum hakkında inceleme yürütüyordu" dedi.

Engel, Trump yönetimine soruşturmanın gereklerini yerine getirmesini ve cuma gününe kadar kayıtları kendisine teslim etmesi yönünde çağrıda bulundu. 

Linick'in silah satışına yönelik incelemesinde sona yaklaşmış olduğunu belirten Menendez de, genel müfettişlerin korunmasına yönelik meclise yasa tasarısı sunduğunu açıkladı.

Kongre sözcüleri de, Linick'in, Pompeo'nun bakanlığa atanan bir kişiyi kendisinin ve eşinin özel işleri için kullanarak görevini suistimal ettiğine yönelik bir inceleme de yürüttüğünü söyledi.

Trump, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Linick'in bir önceki ABD Başkanı Barack Obama döneminde göreve getirildiğini ve kendisi hakkında bir fikrinin olmadığını, ancak kendisinin görevine son vermeye hakkı olduğunu savundu. Trump, "Ondan kurtuldum, o kadar" dedi.

Bazı Cumhuriyetçiler de kaygılı

Linick'in görevden alınması, Cumhuriyetçiler arasında da kaygıya neden oldu.

Cumhuriyetçi Senatör Chuck Grassley, Trump'a mektup yazarak, Linick'in neden görev alındığına ilişkin 1 Haziran'a kadar açıklama yapılmasını talep etti.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin Cumhuriyetçi üyesi Michael McCaul'un da konuyu takibe aldığı bildirildi.

Trump'ın Linick'in yerine göreve getirdiği Stephen Akard, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e yakınlığıyla biliniyor.

Trump, cuma günü Linick'in görevden alınacağını Temsilciler Meclisi üyesi Nancy Pelosi'ye mektupla bildirmişti. Linick, son haftalarda Trump tarafından görevden alınan hükümetteki dördüncü genel müfettiş oldu.

Trump, Pelosi'ye mektubunda, Linick'e karşı artık tam güveninin olmadığını savundu. Pelosi, buna karşılık, Trump'tan 30 gün içinde detaylı ve dayanağı olan bir gerekçe beklediğini söyledi.