Fransa'da salgın önlemleri Katolikler'e işlemiyor

Fransız polisi kırk kişilik gizli Paskalya ayinine katılanların hiçbirine yaptırım uygulamadı. Oysa ülkede salgın önlemlerine uymadığı gerekçesiyle sudan nedenlerle hapse atılanlar da var.

Dış Haberler

Paris'in en dindar kesimlerinin müdavimi olduğu bilinen Saint-Nicolas-du-Chardonnet Kilisesi'nden Cumartesi gecesi gelen org sesleri polise ihbar edilince, kilisede salgın önlemlerini hiçe sayan kapalı bir Paskalya ayini düzenlendiği ortaya çıktı. Fransız Le Point sitesinin haberine göre kilisenin kapalı kapıları ardında kırk kişiyi bir araya getiren ayine katılanlara en ufak bir yaptırımda bulunmayan polis, yalnızca papazı sözlü olarak uyarmakla yetindi.

Mart ayında Bourgoin-Jallieu yakınlarında bir kamp alanında ayin yapıldığı ortaya çıkmış, katılanlar ceza alırken papaz para cezasından muaf tutulmuştu. Salgın nedeniyle İçişleri Bakanlığı her türlü dini töreni yasaklamış durumda. Tek başına ayin yapıp internet ortamında yayınlayarak önlemlere uyan din görevlilerinin de olduğu biliniyor.

Karantinaya uymadığı için hapse atılanlar

Laikliğin beşiği Fransa'da bugün polis Katoliklere gösterdiği hoşgörüyü diğer yurttaşlara göstermeyebiliyor. 3 Nisan'da Toulouse kentinde 18 yaşında bir genç salgın önlemlerine uymadığı gerekçesiyle bir aylık hapis cezasına mahkum edildi. Daha öncesinde sabıka kaydı bulunmayan genç, 26 Mart'tan beri dört kez kontrole takılmıştı. 1 Nisan'da Béziers yerleşiminde yine 18 yaşında bir genç kendi ifadesiyle "canı sıkıldığı için" dışarı çıkınca dokuz günde altı kez kontrole yakalanmış ve sonunda hapsedilmişti. 2 Nisan'da bu kez Paris'te bir yurttaş yetmiş saatlik kamu hizmeti cezası aldı. Marianne haber sitesinde yer alan değerlendirmeye göre bu örneklerin önümüzdeki günlerde artacağı düşünülüyor.

23 Mart'ta geçen olağanüstü hal yasasına göre salgın önlemlerine aykırı davrananlara 135 avro ceza kesildiği biliniyor. Önlemleri 30 gün içinde dört kez ihlal edenler yargıç karşısına çıkarılıyor, 6 ayı ve 3 bin 750 avroyu geçen cezalara çarptırılmalarının önü açılıyor. Öte yandan, yasanın anayasal haklarla çelişkili yönlerinin üstünde duran üç avukat, iki hafta önce yasaya itirazda bulundu. Var olan haliyle polisin keyfi tutumlarına olanak sağlayan uygulama Anayasa Mahkemesi'ne taşınabilirse, şu ana dek verilen cezalar geçerliliğini yitirebilir.