Dünya Sağlık Meclisi'nden koronavirüs kararı

Dünya Sağlık Meclisi toplantılarının son gününde Dünya Sağlık Örgütü’ne üye devletler, koronavirüs pandemisine verilen küresel yanıtın soruşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten ve DSÖ’ye destek veren bir karar aldı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın Pazartesi günü Dünya Sağlık Örgütü’nü bir kez daha üyelikten çekilmek ve örgüte maddi kaynak aktarmayı kesin olarak sonlandırmakla tehdit etmesinin ardından, DSÖ üyesi ülkelerden örgüte destek geldi.  

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in de desteğini alan ve büyük oranda Avrupa Birliği tarafından hazırlanan kararda, DSÖ’nün küresel sağlık alanında oynadığı merkezi role dikkat çekilerek örgütün koronavirüs pandemisini ele alışına yönelik, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yapılması öngörüldü.

Çin karardan memnun

Avrupa Birliği’nin, Dünya Sağlık Meclisi’nde ABD ile Çin arasında yaşanan çatışmayı asgariye indirme çabalarının ürünü olan karar, Çin tarafından memnuniyetle karşılandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı, Dünya Sağlık Meclisi’nin aldığı kararın, Avustralya tarafından talep edilen siyasi amaçlı soruşturmadan bütünüyle farklı olduğunu belirtti.

ABD kararın dilini reddetti

Kararı engellemeyen ABD ise, yoksul ülkelerin acil durum halinde ilaç edinmek için entelektüel mülkiyet kurallarından muaf olma ve pandemi sırasında üreme ve cinsel sağlık haklarını güvence altına alan paragrafı kabul etmediğini açıkladı.

Entelektüel mülkiyet haklarından muafiyetin, bütün dünyanın ihtiyaç duyduğu çözümleri üretebilecek ilaç üreticilerine yanlış bir mesaj vereceğini iddia eden ABD, doğmamış bebeklerin yasal olarak korunmasına inandığını ve insan haklarının herhangi bir taraf devletin kürtaj hakkı vermesini gerektirecek şekilde yorumlanmasını reddettiğini bildirdi.