Çin’in Cibuti’deki askeri üssü ABD’yi tedirgin ediyor

ABD ile Çin arasındaki jeopolitik rekabet mücadelesi şiddetlenirken, Çin’in deniz aşırı topraklardaki askerî varlığı güçleniyor.

Dış Haberler

Başta Doğu ve Güney Çin denizlerindeki hâkimiyet mücadelesi olmak üzere Çin ile ABD ve müttefikleri arasındaki askerî rekabetin giderek kızıştığı bir dönemden geçilirken, Çin Donanması’nın bir dizi deniz aşırı askerî üs inşasına hız verdiği ve bu üslerden en büyüğünün Cibuti’de bulunduğu belirtiliyor.

Forbes dergisinde yer alan bir raporda, Afrika Boynuzu’nda yer alan ve inşası 2017 yılında büyük oranda tamamlanan bu stratejik üssün, büyük savaş gemilerini, hatta uçak gemilerini alabilecek genişlikte olduğu ve dışarıdan gelebilecek her türlü saldırıya karşı koyabilecek şekilde tasarlandığı bilgisi yer aldı. 

ABD ile Çin dip dibe

Cibuti’nin ana limanı olan Doraleh limanının hemen yanına ve ABD’nin Afrika kıtasındaki tek kalıcı üssüne 15 dakikalık araba mesafesine kurulan Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na ait üssün başta ABD’ninki olmak üzere, ülkede bulunan diğer yabancı üslerden çok daha yüksek güvenlikli olduğu belirtildi. Dikenli tellerle, araç kontrol noktalarıyla ve araç geçişini engellemeye yönelik bariyerlerle çevirili üs Hesco bariyerleri ve beton duvarlardan oluşan bir dizi güvenlik katmanına sahip. Herhangi bir saldırı halinde deniz piyadeleri tarafından korunması planlanan üssün içindeyse çok sayıda mevzi, otomatik top, anti-tank füzesi ve yüksek kalibreli silah bulunuyor. 

Çin’in Afrika’ya yaptığı büyük yatırımlar ve Tek Kuşak Tek Yol Projesi çerçevesinde, Kızıl Deniz’in ağzında bulunan Afrika ülkesi Cibuti’ye büyük bir stratejik önem atfettiğine dikkat çekiliyor. 

ABD tedirgin

Çin Cibuti’deki askerî varlığını, refakat görevleri yürütme ve insani yardım konularındaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olacağı iddiasıyla meşrulaştırıyor. ABD ise 4 bin personelin bulunduğu Camp Lemonnier üssüne ve üssün temel tedarik kaynağı olan Cibuti’nin ana konteynır limanına yakınlığı nedeniyle Çin’in bölgedeki varlığını tedirginlikle karşılıyor.

Cibuti’nin dış borçlarının yüzde 80’inin Çin’den almış olması nedeniyle, borçların ödenememesi halinde, ABD’nin Doğu Afrika, Kızıl Deniz ve Hint Okyanusu’ndaki operasyonları açısından hayati olan Doraleh limanının Çin’in denetimine geçebileceği belirtilerek daha önce Sri Lanka hükümetinin dış borçlarının hafifletilmesi karşılığında, Hambantota limanını 99 yıllığına Çin’e kiralamak zorunda kaldığı hatırlatılıyor.