Çin Donanması ABD savaş gemisini Güney Çin Denizi'nden çıkardı

ABD donanmasına ait The USS Barry isimli savaş gemisi Çin Halk Ordusu tarafından Güney Çin Denizi'nden çıkarılırken, Çin ABD'yi egemenlik haklarını ihlal etmekle suçladı.

Dış Haberler

ABD donanmasına ait bir savaş gemisi, Çin tarafından savaş uçakları ve savaş gemileri kullanılarak tartışmalı Güney Çin Denizi sularından çıkartıldı. Beijing, ABD’yi denizde provokatif eylemlerde bulunmakla suçladı. 

Çin: 'Evinizdeki salgınla ilgilenin'

Halk Kurtuluş Ordusu (HKO) Donanması, The ‘USS Barry’ isimli güdümlü füze taşıyan destroyerin ihtilaflı Xisha Adaları yakınlarında Çin karasularını ‘‘ihlal ettiği’’ni açıkladı. Russia Today’de yer alan haberde donanmanın ilk kez bölgede yaşanan yasa dışı bir ihlali ‘‘fiilen açıkladığı’’na dikkat çekildi.

HKO Güney Saha Komutanlığı sözcüsü Kıdemli Albay Li Huamin, ‘‘ABD’nin provokatif eylemlerinin uluslararası hukuku ve ilgili kuralları ciddi bir şekilde çiğnediğini, Çin’in egemenliğini ve güvenlik çıkarlarını ihlal ettiğini ve bölgesel güvenlik risklerini kasıtlı olarak arttırdığını’’ belirterek, eylemin bir ‘‘kazaya’’ neden olabileceğini söyledi.

ABD’nin kendi ülkesindeki salgını önleme ve kontrol altına almaya odaklanmaya çağırıldığı açıklamada, bölgesel güvenlik, barış ve istikrara yönelik askeri eylemlerin derhal durdurulması talep edildi.

Güney Çin Denizi'nde gerilim artıyor

Hafta başında USS Barry, ABD Donanması’nın açıklamasına göre bu ayki ikinci ‘‘rutin geçişi’’ sırasında Tayvan Boğazı’na girmiş ve Çin’e ait bir uçak gemisi tarafından yakından takip edilmişti.  ABD savaş gemileri hem Tayvan Boğazı’nda hem de Güney ve Doğu Çin denizlerinde ‘‘seyrüsefer serbestisini’’ koruma ihtiyacına atıfta bulunarak düzenli devriye görevlerinde bulunuyorlar. Çin ise bu hareketleri egemenliğinin ihlali olarak görüyor.

40 civarında ada ve kayalıktan oluşan Xisha, diğer adıyla Paracel Adaları üzerinde Çin, Vietnam ve Tayvan hak iddia ediyor, fakat 1974’te Vietnam ile Çin arasında yaşanan kısa süreli askeri çatışmadan bu yana adalar Çin’in kontrolü altında ve Hainan eyaletinin bir parçası olarak yönetiliyor. ABD ise takım adaların etrafındaki bölgenin uluslararası sular olduğunu belirterek Çin’in iddialarını tanımıyor.

Güney Çin Denizi üzerinde Çin, Tayvan ve Vietnam’ın yanı sıra Filipinler, Malezya ve Brunei’nin de iddiaları bulunurken ABD’nin bölgedeki askeri varlığını meşrulaştırmak amacıyla Çin’in rakipleriyle askeri ve siyasi ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı biliniyor.