Brezilya İşçi Partisi'nden suç duyurusu

Brezilya'da eski Adalet Bakanı Moro'nun istifa etmesinin yankıları sürerken, Brezilya İşçi Partisi de Devlet Başkanı Bolsonaro ve Moro hakkında suç duyurusunda bulundu.

Dış Haberler

Brezilya İşçi Partisi, Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile eski Adalet Bakanı Segio Moro hakkında yalan ifade, haraç alma ve yolsuzluk iddiasıyla Yüksek Federal Mahkeme’ye suç duyurusunda bulundu.

Brezilya İşçi Partisi, söz konusu suçların geçtiğimiz Cuma günü Moro’nun makamından istifa etmesinin ardından başlayan karşılıklı suçlamalarla ifşa edildiğini belirtti.

Soruşturma süreci başladı

Moro, Devlet Başkanı Bolsonaro’nun, kendi yakınları hakkında soruşturma yürüten Federal Polis Müdürü Mauricio Velaxio’yu görevden alması ve yerine gizli istihbarat bilgilerini kendisiyle paylaşacak bir yakınını getirmek istemesi nedeniyle istifa ettiği açıklamıştı. İstifanın ardından Baş Savcı Augusto Aras, polis soruşturmalarına müdahale etme suçlamasıyla Bolsonaro hakkında Yüksek Federal Mahkeme’den soruşturma açılması talebinde bulunmuştu. Yüksek Federal Mahkeme Pazartesi günü Devlet Başkanı hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. 60 gün içinde tamamlanması öngörülen soruşturmanın sonuçlarına göre Bolsonaro’ya yönelik siyasi bir dava açılabileceği ya da Moro’nun yalancı tanıklık suçlamasıyla yargı önüne çıkarılabileceği belirtiliyor.

Moro, Bolsonaro'nun yerine hazırlanıyor

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, Federal Polis Teşkilatı'nın başına yakın dostu Alexandre Ramagem'i getirmekte vakit kaybetmezken, Adalet Bakanı Moro’nun ABD tarafından 2022 Başkanlık Seçimleri için Bolsonaro’nun yerine geçecek aday olarak belirlendiği iddia ediliyor. Moro Brezilya İşçi Partisi lideri Lula da Silva’nın hapis cezasına çarptırılmasında da önemli bir rol oynayarak Bolsonaro’nun 2018 seçimlerinde kazanmasına yardımcı olmuştu. İstifasından önce kabinenin en popüler bakanı olan Moro’nun, hem sağ partiler koalisyonunun desteğini kaybeden hem de Covid-19 salgını nedeniyle kamuoyu nezdinde büyük bir güven kaybı yaşayan Bolsonaro’nun yerine hazırlandığı belirtiliyor.