‘Bize sadece tren ve uçak saatlerini söylediler, ücretini kendimiz karşıladık’

Salgın sırasında Türkiye’ye dönmeye çalışanlar, gerçekleştirilen toplu tahliyeleri kendi imkânlarıyla gerçekleştirmek zorunda bırakılmıştı. Yurt dışında değişim programlarında okuyan öğrenciler ülkeye dönerken bütün ulaşım masraflarını kendi ceplerinden karşıladılar.

Kaya Emre Uzmay

Yeni koronavirüs hastalığının dünya genelinde yayılmaya başlamasını takiben yabancı ülkelerde bulunan binlerce yurttaş Türkiye’ye geri dönmek için girişimlerde bulunmuş ve en sonunda yurt dışındaki yurttaşların ülkeye dönebilmeleri için toplu tahliyeler düzenlenmişti. Covid-19 salgınından kaynaklı İtalya’da karantinanın ilan edilmesinin ardından Türkiye’ye dönmeye çalışanlarsa ilk başta elçilikten herhangi bir yardım alamadıklarını, uzun uğraşları sonucunda ancak dönüş için uçağın kalkış saati bilgisine erişebildiklerini belirtiyor.

Karantinanın ilan edilmesinin ardından İtalya’dan Türkiye dönen bir üniversite değişim programı öğrencisi soL’a “Bizim de siyasi tanıdıklarımız olsaydı, herhalde bu kadar uğraşmak zorunda kalmazdık, muhtemelen daha çabuk ve kolay gelirdik” yorumunda bulundu.

Erasmus programı kapsamında İtalya’ya gitmesinin ardından bir kaç hafta sonra İtalya’nın zalgınınn merkezi haline gelmesi ve karantinanın ilan edilmesinin ardından yaşadıklarını anlatan öğrenci, okulların kapanmasının ve ülkede hastalığın hızlıca yayılmasından duydukları endişe dolayısıyla Türkiye’ye dönme kararı aldığını ancak ilk bir hafta boyunca Türkiye Elçiliği’nden yeterince bilgilendirme yapılmamasından yakındı.

“Biz orada öğrenciydik, orada çalışan Türkiye vatandaşları en azından oranın dilini biliyorlardı, biz orada ne yapacağımızı bilemeden ortada kalmıştık, ne Türkiye’deki üniversitem ne de elçilik bize herhangi bir bilgilendirmede bulunmadı, sorularımızı düzgün bir şekilde cevap vermedi” diyen öğrenci karantinanın ilan edilmesinin ardından elçilikle iletişim kurma girişimlerinin cevapsız kaldığını söyledi.

Döneceğimiz Uçak Bir Gün Önceden Söylendi’

İki haftaya yakın bir sürenin sonucunda ülkeye dönebildiklerini söyleyen öğrenci, dönüşlerin mümkün olduğunun açıklanmasını takiben sürece dair “Dönmek için başvurmamızın ardından 2 gün sonra bize uçuş bilgilerini söylediler, yanıt pazar gecesi gelmişti, uçaksa salı günü kalkacaktı, döneceğimiz uçak bir gün önceden söylendi” derken uçaklarının Roma’dan kalkacağını ancak kendisin başka bir şehirde olduğunu ekledi.

Bulunduğu şehirden Roma’ya nasıl ulaşabileceği konusundaysa elçilikten ‘hava yolu, tren, nasıl gelirseniz gelin’ cevabını aldığını aktaran öğrenci, kendilerine sadece elçilik tarafından Roma’ya giden trenlerin saatlerinin yollandığını da ekledi. Konuştuğumuz üniversite öğrencisi kendilerine havayoluna kendi imkânlarıyla ulaşmaları gerektiğinin söylendiğini hatırattı.

Tüm Yol Paralarını Kendileri Karşılamak Zorunda Kaldılar

Bulunduğu ilden Roma’ya trenle ulaşımın 13 saat sürdüğünü ve trenle gitmeleri durumunda Roma’da kalacak yer ayarlamak zorunda kalacaklarını bu yüzden Roma’ya uçakla gittiklerini de söyleyen üniversite öğrencisi Roma’ya varışlarından, oradan da Türkiye’ye gelişlerine kadar her türlü masrafın kendileri tarafından karşılandığını belirtti.

Konuştuğumuz üniversite öğrencisi, “Türkiye’ye gelişimiz de dahil yolu kendimiz karşıladık, bu konuda üniversitenin Erasmus bölümüyle konuştuğumuzda, sene sonunda hibelerden artan olursa onunla bize ödeme yapılacağını ancak bunun da kesin olmadığı bilgisini aldık” dedi.

Görüştüğümüz üniversite öğrencisinin İtalya’da Erasmus programıyla gittiği kentten Roma’ya 500 liraya, oradan da Türkiye’de karantinaya alınacağı Samsun’a yaklaşık bin liraya, yani toplam bin 500 liraya ülkeye döndüğünü aktarırken bunun en başta İtalya’ya gidişinden daha masraflı olduğunu söyledi.