Bir polemiğin anatomisi: 'Üsküdar sahilde bira'

AKP'nin kadrolu polemikçisi, Üsküdar yenilgisinden Yeniden Refah'ı sorumlu tuttu, "artık sahilde bira içilebilecek" diye yakındı. Ancak Valilik kadar İBB'nin de bu konuda istekli olmadığı görünüyor.

Haber Merkezi

AKP ile Yeniden Refah Partisi arasındaki gerginlik seçim sonrasında da devam ediyor. Bu defa polemik konusu "Üsküdar sahilde bira" oldu.

Bir sosyal medya kullanıcısı, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ın fotoğrafını kullanarak, "Bu adam sayesinde Üsküdar sahilde bira içilebilecek" paylaşımı yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başdanışmanı Oktay Saral'sa paylaşımı alıntılayarak, Fatih Erbakan'a yönelik, "İplerin kimin eline geçti de sen bu hale düştün. Yazık, kimleri sevindirdiğine dön de bir bak! Birazcık babanın oğlu olsaydın, sende ondan da eser yok…" dedi.

Oktay Saral'a yanıt, Yeniden Refah Partisi MKYK üyesi ve Gençlik Kolları Başkanı Melih Güner'den geldi. Güner, AKP'ye "özeleştiri" yapmasını tavsiye ederek "Cumhurbaşkanı Başdanışmanı olmuşsunuz ama Üsküdar'da 23 bin oy farkla CHP'nin kazandığını ve bizim 7 bin oy aldığımızı bile araştırmamışsınız" mesajını paylaştı.

Oktay Saral'ın kariyeri: Küfür, yumruk, tokmak!

AKP'li Oktay Saral, siyasi kariyerinde kavga, polemik ve hedef göstermelerle öne çıkıyor. Saral kendini neredeyse düzenli olarak hakaret ve şiddetle hatırlatıyor. İşte Saral'ın vakalarından bazıları:

-Altın Kelebek Ödül Töreni’nde sokak hayvanlarına dikkat çeken oyuncu Ecem Erkek ve onu alkışlayan sunucu Cem Davran'ı Gazze'deki saldırılara değinmedikleri gerekçesiyle hedef aldı.

-Fatih Altaylı’nın Kuran’ın ayetleri hakkındaki sözleri nedeniyle en ağır şekilde cezalandırılmasını istedi. 

-“Hatay Arap şehridir, Fransızlar’ın elindeyken durumu daha iyiydi” sözleri tepki toplayan Halil Konakçı için destek çağrısı yaptı.

- TOKİ Başkanı Ömer Bulut'la canlı yayında karşı karşıya gelmek istemeyen Ekrem İmamoğlu'na "Kibir abidesi cüce, kıt beyinli, Trabzon'un yüz karası müptezel" dedi.

- TÜSİAD Yüksek İstişare Toplantısı'nda Cem Boyner'in Erdoğan kürsüye çıkarken ayağa kalkmamasıyla ilgili olarak "Bunlar tasmalı köledir. Milletimiz onlara gereken cevabı veriyor. İt ürür, kervan yürür" dedi.

- AKP İstanbul Milletvekili iken TBMM'de iç güvenlik paketi görüşmelerinde, tokmakla muhalefet milletvekillerine saldıran ve Ertuğrul Kürkçü'ye yumruk atan Oktay Saral, bu durumu "evliliğimin ilk yıllarında eşime de el kaldırdım" sözleriyle savunmuştu.

İçki yasağı polisin inisiyatifinde

Tartışma bir dizi soruyu da beraberinde getirdi. Üsküdar'da açık alanda içki içmek yasak mıydı? AKP ve Yeniden Refah Partisi'nin endişeyle birbirini suçlamasına neden olan "bira serbestliği" mümkün mü? CHP'nin kazandığı ilçede artık dileyen dilediği yerde bira içilebilecek mi?

İstanbul Valiliği'nin geçtiğimiz yıl 17 Ağustos'ta kamuya duyurulmayan bir genelgeyle açık alanlarda içki içilmesini yasakladığı ortaya çıkmıştı. Vali Davut Gül, yasağın eski bir karara dayandırıldığını, asıl gerekçenin ''kadınların huzuru'' olduğunu ve kararda yasal mevzuatın tekrarlandığını iddia etmişti.

Birçok kesim, Valiliğin ilk açıklamasına derhal ikna oldu. Oysa açıklama ikna edicilikten uzaktı. Çünkü genelge eski değildi, iki hafta öncesine aitti. Genelgede açık alanda alkollü içkilerin satış ve tüketiminin yasaklandığı açıkça yazıyordu ve bu yasalara aykırıydı.

AKP cephesi de yasakta ısrar etmek yerine, görünüşte geri adım attı. Meselenin ''kafa karışıklığı''ndan ibaret olduğunu savunan Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü, açık alanda içkiye dair herhangi bir yasak kararı olmadığını, cezai yaptırımın sadece "çevreye rahatsızlık verenler" için uygulanacağını bildirdi.

Kolluk güçlerinin inisiyatifine bırakılan yasak hakkındaki tartışmalar bir süreliğine rafa kaldırıldı.

Üsküdar sahilde bira içmenin bedeli: 1295 lira

Tam iki ay sonra Üsküdar'da kamuya açık alanda içki içen bir yurttaşa, "çevreye rahatsızlık verecek şekilde içki içtiği" iddiasıyla 1295 lira para cezası uygulandı. Yurttaş, cezanın dayanıksız olduğunu savundu.

İstanbul'da kamuya açık alanlarda içki içmeyi yasaklama tasarrufu kolluk kuvvetlerinin tekelinde. Bu nedenle Üsküdar sahilinde "bira içilebilmesi" 31 Mart'tan sonra da istendiği takdirde yasaklanabilecek. 

'Uzlaşı' alkol yasağında sağlandı

Bu durum belediyenin yetki ve sorumluluğundaki kapalı alanlar için geçerli değil. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin halihazırda uyguladığı içki yasağı, Üsküdar Belediyesi'nin aksi yönde bir adım atmasının mümkün olamayacağını gösteriyor.

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarıştığı 2019'da AKP'li rakibi Binali Yıldırım’la canlı yayında karşı karşıya gelmişti.

Yıldırım'ın belediyenin sosyal tesislerinde alkol satışı yapılacağını iddia etmesi üzerine İmamoğlu kendisini, "Ben 9 tane sosyal tesis açtım Beylikdüzü’nde. Birinde alkol var mı allah aşkına" sözleriyle savunmuştu. 

Bu uygulama İmamoğlu'nun seçimi kazanmasının ardından da devam etti. İBB'nin Üsküdar sınırları içerisinde 3 sosyal tesisi bulunuyor. Bu tesislerin hiçbirinde içki satışı yapılmıyor. İBB'nin açık havada düzenlediği konser ve etkinliklere içkiyle girilmesine izin verilmiyor.