'AKP'nin asıl derdi, Alevilerin onun biçtiği gömleği giymemesi'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) eski Genel Sekreteri Atilla Özdemir'e göre AKP’nin asıl derdi neyin İslam içi, neyin dışı olduğu değil, Alevilerin büyük çoğunluğunun iktidarın dayattığı din ve ona uygun Türkiye gömleğini giymemesi.

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan vesilesiyle çocuklara gönderdiği kitapçığın bir sayfasında din adamları görselinde bir Alevi dedesinin de yer alması üzerine başlayan tartışma sürüyor. AKP adına yapılan açıklamalarda “Aleviliğin ayrı bir din gibi gösterildiği” iddia edilerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hedef alındı. Kitapçıkla ilgili suç duyurusunda bulunanlar bile oldu. Buna karşılık çok sayıda Alevi derneği iktidar tarafından yapılan açıklamalara tepki gösterdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) eski Genel Sekreteri Atilla Özdemir soL’a yaptığı açıklamada AKP’nin asıl derdinin neyin İslam içi, neyin dışı olduğu değil, Alevilerin büyük çoğunluğunun iktidarın dayattığı din ve ona uygun Türkiye gömleğini giymemesi olduğunu söyledi. Özdemir AKP’lilerin kitapçıktaki Alevi dedesinde bu durumun temsiliyetini gördüklerinden çok sinirlendiklerini belirtti.

Özdemir’in açıklamaları şöyle:

AKP'nin İBB’nin çıkarttığı kitapçıktaki resimden rahatsız olmasının sebebi “Alevilerin İslam dışı görünüp görünmemesine karşı duyduğu hassasiyet" ya da bazı Alevi kurumlarının iddia ettiği “Alevilerin görünür olmasından duyduğu rahatsızlık” değildir.

Alevilik de kendi içinde türdeş değildir. Bunun niçin söyledim: AKP’nin içerisinde Alevi milletvekilleri, Alevi meclis üyeleri var. Bunlar zaten AKP nezdinde gayet görünür durumdalar. AKP’nin problemi muhalif olan Alevilerle; kendini onun Türkiye’ye giydirdiği gömleğin altında görmeyen Alevilerle.

Bir başka parantez açarak şöyle söyleyebiliriz: AKP tüm Türkiye’ye Hanefi İslam’ın gömleğini dinsel bir örtü olarak giydirmeye çalışıyor. Oradaki Alevi dedesi bu örtünün altında kalmak istemeyen bir inanışı temsil ettiği için AKP’lileri rahatsız ediyor. Bu tavır AKP’nin aklına Alevilerin laik duyarlılıklarını, laikliği getiriyor; AKP bundan dolayı rahatsızlar. Bu örtünün altında kalmayı istememek yine AKP’lilerin, cumhuriyet düşmanlarının, Osmanlı sevdalılarının aklına Alevilerin cumhuriyetle barışık duygularını, cumhuriyet fikrini getiriyor. Yoksa orada o resimde bir Aczmendi şeyhinin, bir Menzil şeyhinin, bir Süleymancılar kanaat önderinin resmi olsa AKPlilerin bırakın rahatsız olmayı “pardon eksik olmuş, niye diğerleri yok” diyeceklerini tahmin ediyorum.

Alevilik ayrı bir inanıştır, eğer bu konuda da bir cümle kurmak gerekirse, İslamın içiyle, dışıyla bir tartışmaları yoktur. Eğer Alevilik ayrı bir inanış mı tartışmasına gireceksek Menzilciler ayrı bir inanış mı ki onları meşru görüyor, gidip elini eteğini öpüyor, önlerinde diz çöküyorsunuz.

O yüzden AKP’lileri asıl rahatsız eden şey Alevi dedesinin resmi değildir. AKP’lilerin gömleğinin altına girmek istemeyenlerdir iktidarı rahatsız eden. Laiklik, eşitlik, özgürlük, cumhuriyet fikirleridir… Resmi o kitapçığa koyanın niyetinden bağımsız olarak AKP’lilerin refleksleri bunlara karşı duyulan bilinçaltına kadar işlemiş karşıtlıktır.