Amazon ve Walmart çalışanları 1 Mayıs için grev ve boykot çağrısında bulundu

ABD’de Amazon, Whole Foods, Walmart ve FedEx gibi firmaların işçileri, işyerlerinde korunma imkânları olmadığı için hayatlarının tehlikede olması nedeniyle 1 Mayıs’ta greve çıkacaklarını duyururken, müşterilereyse firmaları boykot etme çağrısında bulundular.

Dış Haberler

ABD’de Amazon, Whole Foods, Instacart, Walmart, FedEx, Target ve Shipt firmalarındaki işçiler pandemi süresince korunmalarını sağlama imkanı bulamadıklarını ve hayatlarının patronlar tarafından tehlikeye atıldığını belirteterek geçtiğimiz haftalar boyunca farklı şekillerde tepkilerini dile getirmişterdi. 1 Mayıs günüyse ABD’nin en büyük şirketlerinin çalışanları, hayatlarını tehlikeye atan çalışma koşullarına karşı greve çıkacaklarını duyurdular.

İşçiler aynı zamanda müşterilerden çalışanlarının sağlığını tehlikeye atan firmaları boykot etmelerini istediler.

Amazon Zeytinyağı Gibi: Sağlık Krizi Sırasında Sorumsuz Eylemlere İtiraz Ediyoruz...

Amazon'dan bir sözcü Vice News’a verdiği demeçte, mevcut grev kararına yönelik haberlere yanıt olarak “İnsanların kendilerini ifade etme haklarına saygı duymakla birlikte, bu benzeri görülmemiş sağlık ve ekonomik kriz esnasında işçi gruplarının yanlış bilgi yayma ve Amazon hakkında yanlış iddialarda bulunma konusundaki sorumsuz eylemlerine itiraz ediyoruz” dedi.

Hastalığa Karşı Önlem Talep Eden İşçiyi İşten Atmışlardı

Nisan ayı başlarında işçilerin çalışma koşullarına ve yeterli önlemlerin alınmamasına yönelik şikâyetleri protestolara dönüşürken, Amazon New York’ta öncü bir işçiyi “Güvenliği tehlikeye attığı” gerekçesiyle işten çıkardı. Chris Smalls adlı depo çalışanının işten atılmasının ardından Amazon yönetiminin toplantısından sızdırıldırılan bir bir yazışmada, yönetim kurulunu öncü işçi için “akılsız ve doğrultusuz” ifadesini kullanmıştı.

Pandeminin patlak vermesinin ardından, perakende satış ve depo çalışanları benzer bir talep listesi etrafında birleştiler. İşçilerin talepleri arasında kişisel koruyucu giysilerin teğmini, sağlık yardımları, ücretli izin ve tehlike ödemeleri bulunuyor.

Target’ın 100’den Fazla Mağzadan Greve Katılım Olacak’

Vice News’a konuşan Target işçisi ve grevin örgütleyicilerinden Adam Ryan “100'den fazla mağazada işçilerimiz var ve bazı mağazalar mağazaları kapatmak için yeterli sayıya ulaştık” dedi.

Ryan bu grevle ülke çapında üretimi durdurmayı ve ekonomik faaliyetleri yeniden başlatarak insanların hayatlarını tehlikeye atmayı planlayanları engellemeyi amaçladıklarını söyledi.

Sağcılar Sermaye İçin İnsanları Ölüme Yollamaya Hazır: 'Amerika’yı Yeniden Aç' Mitingleri

1 Mayıs’ta ABD’de sağcı gruplarsa, Washington ve Chicago dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanında “Amerika'yı yeniden aç” başlıklı mitingleri düzenleyecek.

Beyaz Saray tarafından gelen çeşitli kurumların yeniden açılması ve bunun “kutlanması” yönündeki çağrıların ardından 1 Mayıs günü aşırı sağcı gruplar da ABD’nin “yeniden açılmasını kutlamak” adı altında yürüyüşler düzenleyecek.

Geçtiğimiz günlerde Teksas, Florida gibi bölgelerde sokaklara dökülen aşırı sağcı ve Trump destekçileri pandemi önlemlerini protesto etmişlerdi.