ABD ve İsrail medyasında İran’la savaş tamtamları

ABD medyası İran’ın İsrail’in Şam saldırısına misillemesinin eli kulağında olduğunu ancak henüz siyasi kararın verilmediğini iddia etti.

Dış Haberler

İsrail’in 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’da İran’a ait büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasına düzenlediği hava saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan 2'si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran saldırıyı İsrail’in düzenlediğini duyurup misillemede bulunacağını ve saldırıdan ABD’yi de sorumlu tuttuğunu açıklamıştı.

İran dini lideri Ali Hamaney de Ramazan’ın bitişi dolayısıyla yaptığı konuşmada İsrail saldırısına ilişkin “Konsolosluğa saldırdıklarında toprağımıza saldırmış oluyorlar” demiş ve İsrail için “cezalandırılmalı ve cezalandırılacaktır” ifadesini kullanmıştı.

ABD'den İsrail'e destek sözü

Hamaney’in bu açıklamasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın olası bir misillemesi karşısında İsrail’e “sarsılmaz destek” sözü verdi.

İran ile İsrail arasında gerilim tırmanırken Alman havayolları şirketi Lufthansa Tahran seferlerini askıya aldı. Fransa, İngiltere, Kanada, Avustralya vatandaşlarına İsrail, Filistin, İran ve Lübnan topraklarına seyahat etmemeleri uyarısında bulundu. Vatandaşlarına İran ve İsrail’e seyahat etmemeleri uyarısı yapan ülkelere bugün Hindistan da eklendi. 

ABD de İsrail’deki diplomatlarına ve ailelerine seyahat kısıtlaması getirdi.

Wall Street Journal: 24 ile 48 saat içinde...

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi bugün İsrail’in 48 saat içinde doğrudan İran’dan gelecek bir saldırıya hazırlandığını ancak İran’ın henüz nihai kararını vermediğini iddia etti.

Gazetenin “konu hakkında bilgi sahibi” isimsiz bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Tel Aviv'in İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına saldırısı sonrası Tahran'ın muhtemel saldırısının doğrudan İsrail'e yapılacağı öne sürüldü. 

Söz konusu kaynak, Tel Aviv'in 24 ile 48 saat içinde İran'ın güney veya kuzey İsrail'e doğrudan bir saldırı düzenlemesine hazırlandığını kaydetti.

İran liderliğinden bilgi aldığı belirtilen ikinci bir kaynaksa saldırı planlarının tartışılmasına rağmen nihai kararın verilmediğini ifade etti.

ABD'li bir yetkilinin istihbarat raporlarına göre İran'ın birkaç gün içinde muhtemelen İsrail içinde misilleme saldırısı gerçekleştireceği yönündeki değerlendirmesine yer verilen haberde, bir danışmanın ise "Saldırı planları dini liderin (Ayetullah Ali Hamaney’in) önünde ve o hâlâ siyasi riski değerlendiriyor" ifadelerine yer verildi.

CBS İran'ın kullanacağı drone ve füze sayısını verdi

CBS televizyonu da iki ABD’li kaynağa dayandırdığı haberinde İran’ın İsrail’e karşı misillemesinin yakın bir zamanda gerçekleşmesinin beklendiğini öne sürdü. CBS’in iddiasına göre İran saldırıya yanıtını "İsrail topraklarında askeri hedefleri” 100’den fazla drone ve onlarca füze ile vurarak verecek.

Öte yandan İsrail İran’ın misillemesine karşılık vereceğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da bugün savaş kabinesini “güvenlik” gündemiyle topladı.

Beyaz Saray bugün de açıklama yapıp İsrail'e destek mesajı verdi

Beyaz Saray’dan bugün yapılan açıklamadaysa İran’ın İsrail’e karşı olası misillemesi için “gerçek bir tehdit” ifadesi kullanıldı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada ABD’nin “İsrail’in kendisini savunması”na yönelik tahhüdünü yinelediği belirtildi.

Almanya 'endişeli'

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz “İran'ın olası eylemleriyle ilgili ortaya çıkan tehlikeleri çok ciddiye alıyoruz. Bu konuda ben, Dışişleri Bakanı ve tüm hükümet elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer ise Berlin'de düzenlediği basın toplantısında, "Orta Doğu'daki durum şu anda son derece gergin ve biz bunu büyük bir endişeyle izliyoruz" dedi.

Kriz masasının Dışişleri Bakanlığı'nda İran ve İsrail arasındaki gerilim nedeniyle bir araya geldiğine işaret eden Fischer, “tüm senaryolara karşı hazırlık yaptıklarını” vurguladı.

İsrailli Yedioth Ahronoth gazetesi ise ABD ve İsrail orduları arasındaki koordinasyonun arttığını belirttiği haberinde "İsrail ordusu ve Mossad, İsrail'in İran topraklarından saldırıya uğraması durumunda İran'a saldırı planıyla ilgili anlaşmaya vardı" ifadesini kullandı.