ABD komünizm karşıtı propagandada sınır tanımıyor

ABD'de bulunan Komünizm Kurbanları Vakfı, Çin Komünist Partisi'ni yalan söylemekle suçlayarak Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenleri komünizmin kurbanları listesine dahil edeceğini açıkladı.

DIŞ HABERLER

ABD Covid-19 salgının yeni merkezi haline gelirken, salgından Çin’i sorumlu tutmaya yönelik adımlara bir yenisi daha eklendi. Komünizmin Kurbanları Anıtı Vakfı (VOC), dünyada koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden herkesin ölümünden Çin hükümetinin sorumlu olduğunu ilan ederek, isimlerinin komünizmin kurbanları listesine ekleyeceğini duyurdu.

Çin ve DSÖ hedef tahtasında

‘‘Çin yalan söyledi, insanlar öldü’’ başlığıyla salgının başlangıcından bu yana Çin’in dünyadan bilgi sakladığı iddia edilen açıklamada, Çin’le birlikte onun vekili olarak hareket etmekle itham edilen Dünya Sağlık Örgütü de hedef tahtasına oturtuldu.

Çin Başkanı Şi Cinping ile DSÖ Direktörü Tedros Adhanom’un küresel sağlığa tehdit oluşturduğu belirtilerek ABD hükümetinin Çin’i cezalandırmak üzere şu adımları atması istendi:

- ABD Çin Halk Cumhuriyeti’nin (ÇHC) Dünya Sağlık Örgütü’ndeki tam üyeliğinin askıya alınması için çalışmalıdır.

- ABD ÇHC’yi dengelemek üzere Tayvan’ın DSÖ’ye üye olması için çalışmalıdır. Tayvan Covid-19 krizi ile mücadelede en sorumlu davranan ülkelerden biri olduğunu göstermiştir.

-ABD ve diğer ülkeler, ÇHC’nin antlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerini ihlal etmesi nedeniyle hesap vermesi için kullanılacak yasal araçları araştırmalı ve pandeminin sebep olduğu ekonomik hasarın tazmin edilmesini istemelidir.

-ABD  özellikle krizin başlangıcında ve her aşamasında koronavirüsün yayılmasına katkıda bulunan insan hakları ihlalleri ile ilgili olarak ÇCH’ye yönelik daha güçlü yaptırımlar uygulamalıdır.

- ABD salgının Çin’in Vuhan kentinde başlaması ile ilgili bağımsız bir soruşturma talep etmek için diğer ülkelerle işbirliği yapmalıdır.

-Beyaz Saray, özel olarak ÇHC’nin ve Çin Komünist Partisi’nin propaganda ve dış nüfuz operasyonları ile ilgilenecek teşkilatlar arası bir daire kurmalıdır.

VOC icra direktörü, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin komünizm nedeniyle dünyada hayatını kaybeden 100 milyon kişiye dahil edilmesi gerektiğini savunarak, Batı basınından Çin ve Dünya Sağlık Örgütü’nden gelecek her türlü bilgiye ihtiyatla yaklaşmasını istedi.

2003-2009 yılları arasında George W. Bush’un onursal başkanlığını üstlenen ve 12 Haziran 2007’de Washington, D.C.’de Komünizmin Kurbanları Anıtı’nın açılışını yapan vakıf, ABD’de komünizm karşıtı propagandanın üretildiği önemli bir merkez olarak çalışıyor.