Zaporijya nükleer santraline saldırı sonrası Rosatom'dan AB ve İran'a çağrı

Rosatom, Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne "eşi benzeri görülmemiş" bir saldırı başlattığını, saldırıda 3 kişinin yaralandığını duyurdu, UAEA, İran hükümeti ve AB'ye çağrı yaptı.

Haber Merkezi

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom), Zaporijya Nükleer Santrali'ne insansız hava araçlarıyla (İHA) yapılan saldırılar sonucunda 3 kişinin yaralandığını bildirdi.

Rosatom’dan yapılan yazılı açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali'ne sabah saatlerinde “eşi benzeri görülmemiş” yoğunlukta İHA saldırıları gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada, sabah saatlerinde tesisin kantinine yakın bir alana düzenlenen saldırıda biri ağır olmak üzere 3
kişinin yaralandığı, ardından tesisteki kargo limanı alanına ve santralin 6. güç ünitesine de ayrı ayrı İHA saldırıları düzenlendiği ve bir kubbenin vurulduğu aktarıldı.

UAEA yönetimi, İran hükümeti ve AB ülkelerine çağrı

Saldırılar nedeniyle tesiste "şans eseri kritik bir hasar veya can kaybı yaşanmadığı" belirtilen açıklamada tesis ve bölgedeki radyasyon seviyesinde değişiklik meydana gelmediği ifade edildi.

Açıklamada, “Rosatom nükleer enerji santralinin tesislerine ve altyapısına yönelik bu benzeri görülmemiş saldırıyı kategorik olarak kınamakta ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) liderliğine, bizzat ajansın Genel Müdürü Sayın Rafael Grossi'ye ve ayrıca İran hükümetlerine çağrıda bulunmaktadır" denildi.

Rosatom, "AB ülkelerini Zaporijya NGS'nin güvenliğine yönelik doğrudan tehdide derhal yanıt vermeye ve Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali çevresindeki durumu tırmandırma girişimini kategorik olarak kınamaya" çağırdığını duyurdu.

Ukrayna'nın güneydoğusundaki Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor.

Santral, Mart 2022'de Rus ordusunun kontrolüne geçmişti.