Yunanistan'da işçiler Sintagma meydanında buluştu

Yunanistan'ın başta Atina ve Selanik olmak üzere pek çok kentinde işçiler, Yunanistan Komünist Partisi ve Tüm İşçilerin Militan Cephesi'nin çağrısıyla 1 Mayıs için bir araya geldi.

Dış Haberler

Yunanistan Komünist Partisi ve Tüm İşçilerin Militan Cephesi'nin (PAME) çağrısıyla Sintagma Meydanı’nda bir araya gelen işçiler düzenleyecekleri yürüyüş öncesinde aralarında 2 metre mesafe bıraktılar. Koronavirüs salgınına karşı koruyucu önlemleri alan işçiler eldiven ve maskeler taktılar.

Yunanistan Komünist Partisi’nden yapılan açıklamada 1 Mayıs’ın sembolik katılımla sendikalar tarafından gerekli önlemler alınarak kutlanacağı belirtilmişti.

'Barbarlık geleceğimiz olamaz!'

Atina'da toplanan emekçilere PAME şöyle seslendi: "Barbarlık geleceğimiz olamaz! İşçiler bugün yarına hazırlanmalı, her işyerinde örgütlülüğünü güçlendirmelidir. Şimdiye kadar fazlasıyla bedel ödedik! Sömürü düzeninin 10 yıllık krizini sayısız fedakârlıkla ödedik. Daha fazla ödemeyeceğiz. Halkın örgütlü gücü karşısında yenilmez değiller! Yasa, işçinin hakkıdır!

Yaşasın işçi sınıfının uluslararası bayramı, tüm dünyadan işçilerin mücadele günü!"

Kutsumbas da Sintagma'daydı

Sintagma meydanındaki sembolik etkinliğe Yunanistan Komünist Partisi Genel Sekreteri  Dimitris Kutsumbas da katıldı.

“2020 İşçi 1 Mayıs’ını korona salgınının özel ve zor koşullarında kutluyoruz. Fakat, temel ikilemin daha acil hale gelecek olduğu yarına bakıyoruz. Temel ikilem, cevaplanması gereken temel soru şudur: Sosyalizm mi barbarlık mı? Buna sosyalizm ile cevap veriyoruz.

Halkın sağlığını korumak için, Yunan halkının refahı için iktidarın gerçek sahibi işçi sınıfı ile yeni bir toplumsal düzene ihtiyacımız var.

Herkese cesaret ve kuvvet! Nice 1 Mayıslara!”

1 Mayıs etkinlikleri Atina'yla sınırlı kalmadı

Sintagma meydanı dışında Atina’nın başka merkezlerinde ve diğer şehirlerde de eylemler gerçekleşti. Attika bölgesinde motorize konvoylu eylemler balkonlarda alkış ve sloganlarla karşılandı. Pire’de Metal ve Gemi inşaat işçileri sendikaları tarafından düzenlenen etkinlikte mücadelenin yeni başladığına, işçilerin örgütlülüğünü güçlendirmesi, yaşamları ve çalışma hakları için mücadeleye hazırlıklı olması gerektiğine vurgu yapıldı.

Selanik’te sembolik eylemlerde “Yoksulluk – İşsizlik – Otoriterlik, Kapitalizm virüstür” pankartı ve Kızıl 1 Mayıs sloganları ile örgütlü işçi-halk hareketine güçlü bir mesaj gönderildi. Leros Adası’nda bir hastane önünde hastane çalışanları ve sendika üyelerince gerçekleştirilen sembolik eylemde sığınmacıların, hamile kadınların, psikolojik yardıma ihtiyacı olan kişilerin kamplarda içinde bulunduğu tehlikeli duruma dikkat çekildi.

Patras’ta etkinlikler meydanı süsleyen dev pankartla ve çalınan devrimci şarkılarla başladı. YKP’li belediye başkanı konuşmasında, “Bugün 1 Mayıs'ı ve işçi sınıfı mücadelelerini onurlandırıyoruz. Bu ülkenin zenginliğini üretenleri onurlandırıyor ve kazanmak için birlikte mücadele ediyoruz” dedi. Diğer şehirlerde gerçekleştirilen açıklamalarda 1 Mayıs kutlamasının ve grevinin insan sağlığı ve yaşamının korunmasına yönelik mücadelenin bir parçası olduğu vurgusu ile örgütlenme çağrısı yapıldı.