YSK, CHP'nin Hatay itirazını reddetti: AKP'li adayın başkanlığı kesinleşti

CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu’nun Hatay kararına yaptığı itiraz reddedildi. Böylece Hatay’da AKP’nin adayı Mehmet Öntürk’ün belediye başkanlığı kesinleşmiş oldu.

Haber Merkezi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP’nin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine ilişkin itirazlarını karara bağladı.

Kurul, CHP’nin oyların yeniden sayılması ve seçimlerin yenilenmesine ilişkin itirazlarını yerinde görmedi.

Ölü seçmenler, sandık görevlisi polisler

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde AKP'nin adayı Mehmet Öntürk yüzde 44,47'yle birinci sırada çıkarken CHP’nin adayı mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş yüzde 43,97'yle ikinci olmuştu.

CHP heyeti kentte toplam geçersiz oy sayısının 38 bin 900 olduğunu ve 1455 oyun kendilerine yazılmadığını söylemişti. CHP'nin itirazları devam ederken Hatay İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı AKP adayı Öntürk'e vermesi sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel, YSK'ye giderek Kurul Başkanı Ahmet Yener ile görüşmüştü.

CHP heyetinden Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, YSK önünde yaptığı açıklamada, 3 bin 389 ölü seçmenin oy kullandığını ve Hatay’da seçimin iptalini talep ettiklerini söylemişti.

Hatay'dan Ankara'ya giden Lütfü Savaş da, "Bizler ilk günden itibaren yaşanan tüm usulsüzlükleri ortaya çıkaracak delilleriyle YSK’ya teslim etmiş bulunmaktayız. Geçersiz oylar farkın 15 katından daha fazladır. 20 sandıkta kanuna aykırı olarak polis ve zabıtalardan sandık kurulu başkanı görevlendirildiği ortaya çıkmıştır. Bu tam bir kanunsuzluktu" ifadelerini kullanmıştı.

Ne olmuştu?

CHP'nin Hatay'da Lütfü Savaş'ı yeniden aday göstermesi kentte tepkilere neden olmuş ve Savaş, 6 Şubat deprem anmaları sırasında depremzedeler tarafından protesto edilmişti. Özgür Özel ise Savaş'ın anketlerde birinci geldiğini belirterek "daha iyi aday bulamadık" demişti.

Bu süreçte Türkiye İşçi Partisi, ortaya çıkan ses kayıtları nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Gökhan Zan'ın adaylığını geri çekti. Kayıtlarda Zan'ın adaylığını çekmeme karşılığında AKP'yle para ve iş konusunda anlaştığı duyuluyordu. TİP'in kararına rağmen seçimlerden çekilmeyen Zan, 15 bin 691 oy alarak yüzde 2,02 ile dördüncü oldu.    

Türkiye genelinde oylarını artırarak birinci parti olan CHP, Hatay'da bir önceki seçimlere kıyasla 148 bin oy kaybetti ve resmi sonuçlara göre 2 bin 569 oyla ikinci oldu.