Yeni infaz yasasından yararlananlar: Soma tutukluları, Çorlu sanıkları, Alaattin Çakıcı

AKP ve MHP’nin Meclis’e getirdiği yeni infaz yasası Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yeni infaz yasasından yararlananlar toplumun hafızasından silinmeyecek suçları işleyen Soma, Çorlu tutukluları ve suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı...

AKP’nin ve MHP’nin Meclis’e getirdiği yeni infaz yasası geçtiğimiz gün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni infaz yasası, Meclis’e gelmesinden beri büyük tartışmalara neden oldu. Yapılan düzenlemelerin eşit olmaması, özellikle tutuklu gazetecilerin tutuklu kalması için iktidar partisinin gösterdiği çaba tartışılmaya devam ediyor.

Peki, düzenlemeden kimler yararlanacak?

Soma davası mahkumları yararlanacak

2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesindeki bir madende gerçekleşen katliam sonucunda 301 madenci yaşamını yitirmişti.

51 kişinin yargılandığı Soma Davası Temmuz 2018 tarihinde sonuçlanmış, 14 sanığa çeşitli cezalar vermişti.

Davada tutuklu yargılanan patron Can Gürkan 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik 18 yıl 9 ay, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı 22 yıl 6 ay ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy 18 yıl 9 ay hapis cezası almış, tutuksuz yargılanan Murat Bodur iyi hal indirimi kullanılarak 6 yıl 3 ay, Mehmet Ali Günay Çelik iyi hal indirimi ile 11 yıl 8 ay, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık 10 yıl 10 ay, Hüseyin Alkan, Haluk Evinç, Hilmi Karakoç, Mehmet Erez ve Fuat Ünal iyi hal indirimi ile 8 yıl 4 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. 

Ceza alan 14 kişi, 'olası kastla öldürme', 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından yargılanmıştı.

Yeni infaz yasasına göre, Soma tutuklularından kasten öldürme dışında ceza alanlar, indirimden yararlanacak.

Ki bu indirime gerek kalmadan 2019 yılında Can Gürkan tahliye edilmiş, yeniden maden işletmesi için ruhsat alması önündeki engeller dahi kaldırılmıştı.

Alaattin Çakıcı'ya da indirim

Suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, birçok suçtan hüküm giymişti. Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek, cinayete azmettirmek gibi suçları işleyen Çakıcı’nın hüküm giydiği ve yeni yasa kapsamına girerek cezai indirim uygulanacak suçları şöyle:

1.Gazeteci Hıncal Uluç'u yaralamaya azmettirmek davasında 3 yıl 4 ay hapis cezası

2.Borsacı Adil Öngen'in arabasının kurşunlanmasıyla ilgili olarak 10 yıl 10 ay hapis cezası

3.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası

Böylece Çakıcı, cezaevinde yattığı süre de göz önüne alındığında tahliye edilebilecek.

Çorlu Davası'nda verilecek cezalarda kapsama giriyor

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren faciası davasının dört sanığı, taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak suçundan yargılanıyor.

Yeni infaz yasasına göre, dört sanık ceza aldıklarında indirim kapsamında cezalarının yarısını infaz edilecek.