Yalanın vadesi doldu: AKP'den İsrail'le ticarette kısıtlama kararı

AKP kamuoyu tepkilerinin ardından geri adım attı, İsrail'le ihracata kısıtlama getirildiğini duyurdu. Ticaret Bakanlığı'nın kısıtlama kararı, 54 ürün grubunu kapsıyor.

Haber Merkezi

AKP iktidarı, uzun zamandır süren kamuoyu tepkilerine karşın çeşitli yalanlarla inkar ettiği İsrail'le ticarette geri adım attı.

Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ihracata kısıtlama getirildiğini duyurdu. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada gerekçe olarak sanki yeni bir gelişmeymiş gibi İsrail'in Gazze'ye yönelik 7 Ekim 2023'ten beri süren saldırılarına işaret edildi.
 
Gazze'de Filistin halkının, bu çağda benzeri görülmemiş biçimde açlıkla ve her türlü yoklukla mücadele ettiğini belirten Ticaret Bakanlığı, "En temel gıda maddelerine, tıbbi yardım ve malzemeye ulaşmaları İsrail tarafından engellenmektedir. Açlıktan ölümler artmakta, salgın hastalıklar yayılmaktadır" dedi.

Bakanlık, Türkiye'nin 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, önce kalıcı ateşkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hâkim olması ve Gazze’nin yeniden imarı için, taraflarla, uluslararası arenada ve İslam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yürüttüğünü söyledi.

Açıklamanın devamında, şunlara değinildi:

"Türkiye, İsrail’in saldırıları başladıktan sonra Gazze’ye ve Gazze halkının yardımına koşarak, başta gıda, sağlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardımları ulaştırmış ve bu alanda dünyada en önde gelen iki ülkeden biri konumunda olmuştur."

Bununla beraber, İsrail'in uluslararası hukuku alenen çiğnemeye devam ettiği, uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateşkes ile kesintisiz insani yardım sağlama çağrılarını yok saydığı ifade edildi.

Açıklamanın devamında, "İsrail'in bugüne kadar uluslararası hukukun ve düzenin temel yapıtaşları olan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın bu yönde almış oldukları hiçbir kararı maalesef uygulamamıştır" denildi.

Karar, Ocak ayında alınmıştı. İsrail kararı iki ayı aşkın zamandır uygulamıyor.

Özellikle BM Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın söz konusu kararlarının hukuken bağlayıcı olduğunu belirten bakanlık,  "Türkiye, tüm bu kararların uygulanmasının takipçisi olacağını defaatle açıklamıştır" dedi.

54 ürün grubuna kısıtlama

Bu doğrultuda, Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aşamada şu ürün gruplarının altındaki ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldığını açıkladı:

Alüminyum Profiller, Alüminyum Teller, Boyalar, Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller, Beton Mikserleri, Çelik Borular Ve Bağlantı Parçaları, Çelik Filmaşin, Çelik Kaplar ve Depolar, Çelik Köprü Aksamı, Çelik Kuleler, Çelik Profiller, Çimento, Çimentodan, Betondan veya Suni Taştan İnşaat için Bloklar ve Levhalar, Demir Çelikten Tüm İnşaat Malzemeleri, Demir-Çelik Tüm Teller, Ekskavatörler, Elektrik Kabloları, Elektrik Panoları, Fayanslar, Fiberoptik Kablolar ve Elektrik İletkenleri, Forkliftler, Granit, Halat ve Kablolar, Hırdavat Ürünleri, Hidrolik Yağlar, İnşaat Demiri, İnşaat Makinaları, İnşaat Yalıtım Malzemeleri, İnşaatta Kullanılan Camlar, Kimyasal Bileşikler, Kimyasal Gübreler, Klinker, Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar, Kükürt, Madeni Yağlar, Makaralı Zincirler, Mermer, Metal İşleme Makinaları, Metallerin İşlenmesinde Kullanılan Kimyasallar, Mineral Gübreler, Motor Yağları, Paletler, Plastik Borular, Sandviç Paneller, Seramikler, Solvent Boyalar, Tel Çekme Makinaları, Testere Makinaları, Tuğlalar, Uçak Benzini ve Jet Yakıtı, Vernikler, Vinçler, Yapıştırıcılar ve Tutkallar, Yassı Çelik Ürünleri. 

AKP savunmaya geçmişti: 'Gazze'ye en çok biz yardım ettik'

Kamuoyunda Gazze'ye soykırıma devam eden İsrail ile "ticareti durdurun" talebi yükselirken, iktidar bugün "Gazze'ye en çok yardım yapan ilk 2 ülkeden biriyiz" şeklinde savunmaya geçmişti.

AKP, İsrail'le ticaret konusunda tepkiler karşısında sıkışırken önce imdada iktidara yakın kalemler ve ardından Anadolu Ajansı yetişti. İsrail'e giden gemilerin aslında Filistin'e gittiği, kamu kurumlarının İsrail ile ticaret yapmadığı, yapanların sadece özel şirketler olduğu, devletin bunu engelleyemeyeceği yönünde çarpıtma ve hata dolu haberler servis edildi.

Hakan Fidan'ın panik hali

İktidar medyasının haber atağının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın gündemi de İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarıydı. 

Fidan İsrail'le devam eden ticaretten hiç bahsetmediği açıklamasında, Türkiye'nin Gazze'ye ulaştırılmak üzere Mısır'a gönderdiği yardımların 42 bin tonu geçtiğini, "bugün itibarıyla Türkiye’nin Gazze’ye en çok yardım gönderen ilk 2 ülkeden biri olduğunu" söylemişti.

"Erdoğan liderliğinde en doğru ve cesur tavrı takındıklarını ve Filistinli kardeşlerinin yanında olduklarını" savunan Fidan  uluslararası toplumun ve İslam ülkelerinin de İsrail’e karşı ortak bir tutum alması için çaba harcadıklarını, bu konuda da başarılı olduklarını öne sürmüştü.

Fidan "başarı"larını “Tarihte ilk kez İsrail’i herkes kınıyor, işlediği suçları herkes lanetliyor" diye açıklamıştı.

İsrail’in, Türkiye’nin Gazze’ye yardım talebini reddetmesine ilişkin Fidan, “İsrail’in açlıkla boğuşan Gazzelilere havadan yardım ulaştırma girişimimizi engellemesinin hiçbir bahanesi olamaz. Bu durum karşısında biz de İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık” demişti.

Fidan, Erdoğan tarafından onaylanan bu tedbirlerin "gecikmeksizin adım adım hayata geçirileceğini ve ilgili kurumlarca kamuoyuyla paylaşılacağını" belirtmişti.

Sözkonusu tedbirlerin içeriğini açıklamayan Fidan, “İsrail, ateşkes ilan edene kadar ve insani yardımların Gazze’ye kesintisiz biçimde ulaşmasına izin verene kadar bu tedbirlerimiz devam edecektir” ifadesini kullanmıştı.

Akit patronlara kalkan olmuştu

Yeni Akit, Gazze işgal altındayken henüz dün İsrail'le ticareti sürdüren patronlara, çarpıtma ve hatalarla dolu haberiyle kalkan olmuştu. Akit'in bu çarpıtmalarına gerçeklerle karşılık vermiştik.

Böylece, AKP'nin yeni kısıtlama kararıyla, iktidar odaklarının İsrail'le ticarete ilişkin şu ana kadar söylediği tüm yalanlar ve çarpıtmalar açığa çıkmış oldu.

İsrail'le ticareti durdurun diyenlere işkenceyle gözaltı

İstanbul Taksim'de bu haftasonu iktidarın İsrail'le ticaretini protesto etmek üzere toplanan "Filistin İçin Bin Genç" grubu polis şiddetiyle karşı karşıya kalmıştı.

"İsrail'le ticareti kesin" dedikleri için 43 eylemci işkenceyle gözaltına alınmıştı.

Eylemin hemen ardından açıklama yapan AKP'li Metin Külünk, hem eylemin kendisinin hem de polis şiddetinin bir "FETÖ operasyonu" olduğunu iddia etmişti.

Esas sorumluluğu kentteki emniyeti sağlamak olan İstanbul Valisi Davut Gül de, eylemdeki polis şiddetinden çok “şer odaklarına" değinmişti.