İsrail'le ticareti durdurmayan iktidar 'Gazze'ye en çok yardımı biz gönderdik' söylemine sarıldı

İsrail'le ticareti durdurmayan iktidar tepkileri "Gazze'ye yardımda ilk 2'deyiz" diye karşılamaya çalışırken, Fidan "İsrail'e yönelik bir dizi tedbir alma" kararını duyurdu, içerikse belirsiz.

Haber Merkezi

Kamuoyunda Gazze'ye soykırıma devam eden İsrail ile "ticareti durdurun" talebi yükselirken, iktidar "Gazze'ye en çok yardım yapan ilk 2 ülkeden biriyiz" şeklinde savunmaya geçti.

AKP, İsrail'le ticaret konusunda tepkiler karşısında sıkışırken önce imdada iktidara yakın kalemler ve ardından Anadolu Ajansı yetişti. İsrail'e giden gemilerin aslında Filistin'e gittiği, kamu kurumlarının İsrail ile ticaret yapmadığı, yapanların sadece özel şirketler olduğu, devletin bunu engelleyemeyeceği yönünde çarpıtma ve hata dolu haberler servis edildi.

soL, Yeni Akit'in 4 argümanına karşı gerçekleri "Akit patronlara kalkan oldu, gerçekleri soL anlattı: İsrail'le ticaret kocaman bir gerçek" başlıklı haberinde duyurdu.

İktidar medyasının haber atağının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın gündemi de İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarıydı. 

İsrail'i herkesin kınamasından pay çıkardı, ticaretten bahsetmedi

Fidan İsrail'le devam eden ticaretten hiç bahsetmediği açıklamasında, Türkiye'nin Gazze'ye ulaştırılmak üzere Mısır'a gönderdiği yardımların 42 bin tonu geçtiğini, "bugün itibarıyla Türkiye’nin Gazze’ye en çok yardım gönderen ilk 2 ülkeden biri olduğunu" söyledi.

"Erdoğan liderliğinde en doğru ve cesur tavrı takındıklarını ve Filistinli kardeşlerinin yanında olduklarını" savunan Fidan  uluslararası toplumun ve İslam ülkelerinin de İsrail’e karşı ortak bir tutum alması için çaba harcadıklarını, bu konuda da başarılı olduklarını öne sürdü.

Fidan "başarı"larını “Tarihte ilk kez İsrail’i herkes kınıyor, işlediği suçları herkes lanetliyor" diye açıkladı.

'İsrail Türkiye'nin insani yardım operasyonuna dahil olma talebini reddetti'

Bir süredir Ürdün üzerinden insani yardımların paraşütlerle Gazze’ye ulaştırıldığını anlatan Fidan, Türk Hava Kuvvetlerine ait kargo uçaklarıyla bu insani yardım operasyonuna dahil olma talebi ilettiklerini söyleyerek, Ürdün makamlarınca olumlu karşılanan bu talebin İsrail tarafından reddedildiğini bugün (dün) öğrendiklerini ifade etti.

İsrail’in, Türkiye’nin Gazze’ye yardım talebini reddetmesine ilişkin Fidan, “İsrail’in açlıkla boğuşan Gazzelilere havadan yardım ulaştırma girişimimizi engellemesinin hiçbir bahanesi olamaz. Bu durum karşısında biz de İsrail’e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık” dedi.

Fidan, Erdoğan tarafından onaylanan bu tedbirlerin "gecikmeksizin adım adım hayata geçirileceğini ve ilgili kurumlarca kamuoyuyla paylaşılacağını" belirtti.

Sözkonusu tedbirlerin içeriğini açıklamayan Fidan, “İsrail, ateşkes ilan edene kadar ve insani yardımların Gazze’ye kesintisiz biçimde ulaşmasına izin verene kadar bu tedbirlerimiz devam edecektir” ifadesini kullandı.

Hükümet istese ekonomik ilişkileri kesebilirdi, Suriye yaptırımları 13 yıldır sürüyor

Fidan'ın alınacağını duyurduğu tedbirlerin İsrail'le ticarete ilişkin olup olmadığı bilinmiyor.

AKP medyası İsrail ile şirketler arasındaki ticarete hükümetin müdahale edemeyeceği argümanına sarılmıştı. Bu savın hiçbir geçerliliği olmadığını anlamak için Türkiye'nin Suriye'ye 13 yıldır uyguladığı yaptırımlara bakmak yeterli.

Türkiye 2011 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye'ye yönelik yaptırım paketini veto etmesine rağmen aynı yıl Şam'a karşı 9 maddelik yaptırım listesini açıklamış ve Suriye ile tüm ekonomik ilişkileri askıya almıştı.

Aradan geçen 13 yılda bu yaptırımlar halen yürürlükte. Ancak AKP-MHP iktidarı Gazze'de Filistinlilere yönelik 7 Ekim'den beri uygulanan soykırıma karşı İsrail ile ekonomik ilişkileri gözden bile geçirmeyi gündeme getirmedi.

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Mart ayında Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 437 milyon dolarla savaş dönemi zirvesini gördü, 6 aylık ihracatsa 2 milyar 305 milyon dolara ulaştı.