Venezuela'daki yolsuzluk skandalı: Maduro'nun eski petrol bakanı tutuklandı

Venezuela'da bir dönem Devlet Başkanı Maduro'ya en yakın isimlerden biri olan eski petrol bakanı El Aissami, petrol şirketindeki yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklandı.

Dış Haberler

Bir zamanlar Başkan Nicolás Maduro'nun en yakın müttefiklerinden biri olan Venezuela'nın eski petrol bakanı Tareck El Aissami, ülkenin devlet petrol şirketinden yüz milyonlarca doların hortumlanmasını içeren uluslararası bir plana katıldığı iddiasıyla tutuklandı.

El Aissami'ye yönelik suçlamalar, şu ana kadar Venezuela'nın en önemli siyasi ve ticari figürlerinden bazılarının da aralarında bulunduğu 50'den fazla kişiye yönelik suçlamaların getirilmesine yol açan geniş bir soruşturmanın bir parçası.

Başsavcı Tarek Saab, düzenlediği basın toplantısında, eski maliye bakanı Simon Zerpa ve sermayedar Samark López'in de söz konusu plana dahil olmaları nedeniyle tutuklandığını söyledi.

Saab, El Aissami ve diğer şüphelilerin, petrol sevkiyatının ödemelerini merkez bankası aracılığıyla yapmadıklarını ve bu sevkiyattan yasadışı bir şekilde kâr elde ettiklerini söyledi.

Saab, planı "Venezuela ekonomisini yok etmeye yönelik bir komplo" olarak nitelendirdi.

Maduro'ya en yakın isimlerden biriydi

El Aissami, Ortadoğu bağlantıları sayesinde Maduro'ya en yakın isimlerden biri olmuştu.

El Aissami, Venezuela'nın devlet petrol şirketindeki yolsuzluğa ilişkin soruşturmaların hız kazanmasıyla Mart 2023'te petrol bakanlığından istifa etmişti. Bununla birlikte, ABD, uyuşturucu kaçakçılığından dolayı El Aissami'nin yakalanması için 10 milyon dolar ödül koymuştu.

Venezuela'da özellikle 19'uncu yüzyılda Osmanlı'nın "levant" bölgesinden, yani Hatay'dan Filistin'e kadar olan bölgeden göçmüş çok sayıda insan yaşıyor. El Aissami de Dürzi kökenli.

Venezuela’daki yolsuzluk skandalı

Venezuela’da geçtiğimiz yıl büyük bir skandal daha yaşanmıştı. Venezuela'nın petrol şirketi PDVSA hakkında yolsuzluk iddiaları üzerine soruşturma açılırken, Maduro yönetimi söz konusu iddiaların üzerini örtme girişiminde bulunmuştu. Maduro'nun bu girişimi, yolsuzluğu ortaya çıkaranları hapse attırmaya kadar vardı. Yolsuzluğu ortaya çıkaranları sahiplenenlerse Venezuelalı komünistler olmuştu.