Varlık Fonu Müdürü ‘Nakit sıkıntımız yok’ demişti, işte gerçekler…

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki konuşmasında ‘Varlık Fonu herhangi bir nakit sıkıntısı yaşamamaktadır’ diyen Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez’e yanıt var.

Haber Merkezi

Salgın günlerinde şirketleri kurtarmak için harekete geçen Varlık Fonu’nun Genel Müdürü Zafer Sönmez, önceki gün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler sırasında “Varlık Fonu herhangi bir nakit sıkıntısı yaşamamaktadır” dedi.

Sönmez’in bu sözleri, soL yazarı Kadir Sev’in dün soL’da sorduğu “Parayı nereden bulacaklar?” sorusunu akıllara getirdi.

Sev, “Paralarının olduğunu söylüyor. Bu sözleri doğru olabilir mi?” sorumuza şu yanıtı verdi:

Nakit sıkıntımız yok demesine bakmayın. Hemen ardından kendini yalanlayan sözler etti. Komisyon tutanaklarından aynen aktarıyorum: “Dünyada global piyasalarda toplam 70 trilyon dolar bono var. Bunun 15-16 trilyon doları negatif yük yani negatif getiri; 100 dolar veriyorsunuz 99 dolar almaya razı olan bir yatırımcı kitlesi var. Varlık fonunun herhangi bir nakde, krediye, paraya ulaşma sorunu yoktur.”

Bu sözlerden borç arayacakları anlaşılıyor. Yalnızca borç arayacak olsalar gene iyi. Kamunun para edecek bütün varlıklarını, gözlerden uzak ve denetlenemeyen, ucube bir yapı içerisinde topladılar. Hepsini tahvile dönüştürüp satsalar kimsenin haberi olmaz. Ve büyük bir olasılıkla bunu deneyeceklerdir.

İşin kötü yanı şu: Muhalefet unvanı taşıyan İYİ Parti, Komisyonda Varlık Fonunun şirketleri desteklemesi önerisini biz getirdik, ama kimi şirketlerin sermayelerinin artırılması amacıyla değil kriz için kullanılmalı gibi anlaşılmaz bir söz etti. Şu günlerde ne yapılırsa krizden kurtulmak gibi bir gerekçeye sığınılıyor. Ayrımı nasıl yapacaksınız.

Dün komisyonda görüşülen teklif, bugün genel kurulda jet hızıyla kabul edildi. Varlık Fonu eliyle şirket kurtarılmasının öngörüldüğü 13’üncü maddesiyle ilgili olarak söz isteyip konuşan olmadı. Ve Madde aynen kabul edildi.