Üniversiteden ‘rıza beyan formu’ dayatması: Salgına yakalanırsanız sorumluluk sizde!

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, salgın sürecinde öğrencilerin yapacağı zorunlu staj öncesi sorumluluğu üzerinden atmak için ilginç bir yola başvurdu. Zorla ‘rıza beyan formu’ imzalatan üniversitenin bu adımına öğrenciler tepkili.

Haber Merkezi

Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Teknoloji fakülteleri zorunlu staj yapmak durumunda olan öğrencilere “rıza beyan formu” imzalama dayatmasında bulunuyor.

Staj yapmaması durumunda mezun olamayacak olan öğrenciler, üniversitenin bu dayatmasıyla formları imzalamak durumunda kaldıkları için duruma tepkili.

Staj sırasında öğrencilerin Covid-19'a yakalanması durumunda üzerinden sorumluluğu atmak isteyen üniversite yönetimi, söz konusu formda şu ifadelere yer verdi:

“Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından SGK girişi yapılacak olan zorunlu staj dersi süresince aşağıda açık bilgilerini verdiğim staj yapacağım işletmede risk oluşturabilecek Covid-19 vb. bulaşı gücü yüksek pandemi hastalıklara yakalanabilme durumunu göz önünde bulundurarak kendi rızam ile staj yapacağımı beyan ederim.”

Üniversitenin zorla imzalattığı belge

Öğrenciler tepkili: Çalıştığımız yerlerde vakalar var

Fakültenin bu dayatmasına tepki gösteren öğrenciler, çalıştıkları birçok fabrikada vakalar görüldüğünü, risk altında staj yaptıklarını ve üniversitenin tek istediğinin kendi sorumluluğunu üzerinden atmak olduğunu dile getirdi.

Konuya ilişkin soL’a konuşan bir öğrenci, "Zorunlu Staj fakülte bünyesinde bir ders olarak değerlendirip, notlandırılıyor. Zorunlu olan bir uygulama için 'kendi rızam ile staj yaptım' yazılı formu imzalamamızı bekliyorlar, inanılmaz bir çelişki" derken, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz öğrenciler için staj süreci bütünüyle sancılı geçiyor. Okul yönetimi staj bulunması konusunda yardımcı olmadığı gibi bulunan fabrikaları kabul etmediği durumlarla da karşılaşabiliyoruz.

Başvurular çoğunlukla Ocak ayında başlayıp Mart ayında sonlanmış oluyor. Haliyle henüz pandemi süreci başlamadan firmalar ile görüşmeleri tamamlamış olduk. Pandeminin başlaması ile birlikte fabrikaların önemli bir kısmı stajyer alımı yapmak istemediğini açıkladı. 

Staj bulduğumuz kimi yerlerde Covid-19 vakalarının görüldüğünü bildiğimiz için endişe taşıyoruz. Okul yönetimi ise en kestirme yoldan rıza beyan formunu iki kere imzalatıp bütün sorumluluğu üzerinden atmakta buluyor çözümü. Can sağlığımızın hiçbir değeri olmadığını görüyoruz. Yeter ki hesap vermek zorunda kalmasınlar. Staj bulamamız durumunda sorumlu biziz; bulduğumuz fabrikada virüs varsa da, virüsü kaparsak da sorumlu biziz...