Ultra-Ortodoks Yahudiler polisle çatıştı

Covid-19 salgının hızla yayılması nedeniyle tecrit uygulanmaya başlanan Haredi mahallelerinde uygulamanın ayrımcılık anlamına geldiğini iddia eden göstericiler polisle çatıştı.

Dış Haberler

Perşembe akşamı onlarca ultra-Ortodoks Yahudi (Haredi), Sağlık Bakanlığı tarafından Haredi mahallelerine yönelik uygulamaya konulan tecride karşı eylem yapmak üzere Mea Shearim sokaklarına çıktı. Göstericiler, Haredi mahallelerinin tecrit edilmesinin İsrail’in ultra-Ortodoks Yahudi cemaatine yönelik bir ayrımcılık anlamına geldiğini iddia etti.

İsrail emniyet güçleri, göstericilerin polise yumurta ve taşlarla saldırdığını ileri sürerken, yayınlanan videolarda eylemciler tarafından polise metal çubuklar fırlatıldığı görüldü. Yaşanan çatışmada yaralanan çok sayıda gösterici arasında, polis tarafından kullanılan sersemletici bombalardan etkilenen sekiz yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu öğrenildi. Çatışma sırasında üç polis yaralanırken, emniyet güçleri kalabalığı dağıtmak için özel eylem dağıtma yöntemleri uyguladıklarını ve bir anne ve çocuğunun ‘‘fırtınanın tam ortasında kaldığını’’ fark etmediklerini açıkladı. Pek çok gösterici için olay yerinde tutanak tutulurken, 12 kişi de sorgulanmak üzerinde göz altına alındı.

İlgili Haber

Dış Haberler

Perşembe günü Sağlık Bakanlığı tarafından, Covid-19 ile mücadele kapsamında, Haredilerin çoğunlukta olduğu mahallelerin tecrit altına alınmasını öngören yeni düzenlemeler uygulamaya konmuştu. Devlet tarafından alınan önlemlere uymayı kabul etmeyen ultra-Ortodoks Yahudi cemaati arasında Covid-19 salgınının hızla yayılmasının ardından, kabinedeki bazı bakanların itirazlarına rağmen, Kudüs’ün çeşitli mahalleleri ile İsrail’in en yoksul şehri olan ve Haredi kenti Bney Brak’ta tecrit uygulanmasına karar verilmişti.