Trump emeklilik fonlarının Çin hisselerine yatırılmasını durdurma talimatı verdi

Beyaz Saray yetkililerinin, ABD Çalışma Bakanı Scalia emeklilik fonlarının Çin hisselerini yatırılmasının durdurulması yönünde mektup yolladığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

Trump yönetiminin emeklilik fonlarının Çin hisselerine yatırılmasını engelleme talimatı verdiği ortaya çıktı.

Fox Business tarafından yayınlanan bir mektupta, iki üst düzey Beyaz Saray yetkilisi olan Robert O'Brien ve Larry Kudlow, ABD Çalışma Bakanı Eugene Scalia'ya yönetimin Ekonomik Tasarruf Planı'ndan 4,5 milyar dolarlık yatırımı "belirgin ve gereksiz bir ekonomik risk" olması gerekçesiyle geri çekmesini istediğini aktarıyor.

Bir emeklilik tasarruf programı olan Ekonomik Tasarruf Planı, federal çalışanları ve ordu mensuplarını kapsıyor. Söz konusu programın uluslararası fonunun Haziran itibariyle MSCI Tüm Ülkeler Endeksi bünyesindeki bir portföye transfer edilmesi planlanıyordu.

Söz konusu portföyde Çin'in de dahil olduğu birçok ülkelenin hissesi bulunuyor. Beyaz Saray'ın Nisan ayında emeklilik yatırımlarının ZTE ve Hikvision gibi Çin şirketlerine yapılmasının durdurulması yönünde Cumhuriyetçiler tarafından baskı gördüğü belirtiliyor.

O'Brien ve Kudlow, söz konusu mektupta, söz konusu yatırımın ABD'nin Çin şirketlerine ve Çin'in "Covid-19 pandemisindeki kabahatlerine" dönük yaptırımlarının ihlali olduğunu söylüyor.

Mektupta, "ABD endeksinden ayrılıp Çin hisselerinin bulunduğu Uluslararası Para Yatırım Fonu'na geçmek riskli ve meşru değil" ifadeleri yer alıyor.

Fox'un yayınladığı bir diğer mektupta, Çalışma Bakanı Scalia, Emeklilik Ekonomik Yatırım Yönetimi'nden uluslararası fona geçişin çarşamba gününe kadar onaylanmasını talep ediyor.

ABD'nin Covid-19 pandemisine ilişkin Çin'i hedef almasının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmiş durumda. Cuma günü Çin'i ticaret anlaşmasından ayrılmakla tehdit eden ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz haftlarda Çin'e yönelik yeni ekonomik yaptırımlar uygulama tehdidinde bulunmuştu.