Teleferik faciasına 'vida kırığı' neden olmuş: 'Aylık bakım devam ediyordu'

Teleferik faciasında mahsur kalanların hepsi kurtarıldı. AFAD olaya ''vida kırığının'' neden olduğunu söylerken, CHP bakım işlemlerinin sürmekte olduğunu açıkladı.

Haber Merkezi

Antalya’daki Tünektepe Teleferik Tesisi’nde, demir direklerden biri yerinden koparak bir kabinle çarptı. İçinde yolcuların bulunduğu kabinin tabanı koptu. Yaşananlar sonucu bir kişi hayatını kaybetti, yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Diğer kabinlerde mahsur kalan 174 kişi, helikopter ve vinç yardımıyla 23 saat süren operasyonun sonunda kurtarılabildi.

'Vida kırığı neden oldu'

AFAD Başkanı Okay Memiş, "Gözlemlerimize göre teleferik direğinin tepesindeki bir vida kırığı neticesinde bu kazanın meydana geldiğini ifade etmek isterim" dedi, kazanın neden kaynaklandığına ilişkin çalışmaların henüz sonuçlanmadığını ekledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, teleferik hattını işleten firma ile bakım ve onarımından sorumlu firmanın sorumlu ve çalışanlarının da aralarında yer aldığı 13 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

'Aylık bakım devam ediyordu' 

Yapımına 2012'de başlanan teleferik hattı 5 yılda iki ayrı ihale sonucu toplamda 3 şirket tarafından tamamlanabildi. Teleferiğin bakım ve onarım işleri ilk iki yıl ihale usulü yapıldı. 1,3 milyon lira değerindeki 3 ihaleyi de aynı şirket kazandı. 2019 yılındaki yerel seçimlerin ardından "doğrudan temin" yoluyla yaptırıldığı tahmin edilen bu işlemi hangi firmanın üstlendiği bilinmiyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, teleferiğin bakım onarımında izledikleri yolu şöyle anlatıyor.:

"Hem yıllık hem aylık hem de haftalık bakımlarını yapmak üzere akredite olduk, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış, sertifikalandırılmış uzman bir şirkete bakım onarımlarını yaptırdık. Son yaptırdığımız yıllık bakım, 19 Şubat – 4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım, sözleşmesi ve sonuç raporlarıyla birlikte tarafımızca incelenmiş, bakım esnasında olan eksiklikler tarafımızca giderilmiş ve bakım raporu da devreye girmiştir. Aylık bakımlar da yapılmıştır. Nisan ayının bakımıysa sürmekteydi, kontrolleri yine bu uzman bakım onarım şirketi tarafından yapılmaktaydı.”