Tarikat AKP’ye destek vermeyince, HSK laikliği hatırladı

Silifke’de başsavcının Süleymancılar’la fotoğrafı ortaya çıktı. Sözkonusu AKP’ye destek vermediği belirtilen tarikat olunca HSK’den soruşturma hamlesi geldi.

Haber Merkezi

Halen Anayasa’ya göre yasak olan tarikat ve cemaatlerin devlet içindeki örgütlenmesinin en önemli parçalarından biri de yargı alanı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargıda Fethullah Gülen cemaatinden boşalan kadroları yine başka tarikat ve cemaatlerin mensuplarının doldurduğu biliniyor.

15. turunda da sonuçlanamayan ve bayram sonrasına kalan Yargıtay başkanlığı seçimleri gibi krizlerde yargıdaki tarikat ve cemaat yapılanmalarının etkili olduğu öne sürülüyor.

AKP’nin son yerel seçimlerde uğradığı yenilgide tarikat ve cemaatlerin bu kez önceki seçimlere göre tam boy destek açıklamalarından geri durmasının da etkisinin olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

Daha önce de bazı yerlerde İYİP, DP gibi partileri desteklediği belirtilen Süleymancılar'ın lideri Alihan Kuriş'in bu yerel seçimlerde tarikatın mensuplarını CHP’yi desteklemeye çağırdığı iddiaları dile getiriliyor.

Tam da bu çekişmenin ortasında Mersin'in Silifke ilçesinde Cumhuriyet Başsavcısı Seman Eskiler'in Süleymancıların lideri Alihan Kuriş'in arkasında diğer cemaat mensuplarıyla birlikte ellerini önünde tutuşturmuş vaziyette fotoğrafı ortaya çıktı.

Cemaat ve tarikatların yargıdaki ağırlığına karşı daha önce laikliği hatırlamayan Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK), AKP’nin oy kaybında ve bazı yerlerde belediyeleri kaybetmesinde etkili olduğu iddia edilen Süleymancılar’la fotoğraf veren başsavcıya soruşturma açması dikkat çekti.

Mersin'in Silifke ilçesinde Cumhuriyet Başsavcısı Selman Eskiler'in Süleymancılar’ın lideri Alihan Kuriş ve diğer cemaat mensuplarıyla birlikte yürüdüğü fotoğraf ortaya çıkmıştı.

Cumhuriyet gazetesi bu fotoğraf üzerine HSK tarafından Başsavcı Eskiler hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Tarikatın kurucusunun oğlu AKP'nin kurucusu

Öte yandan Süleymancılar cemaatinin kurucusu olarak kabul edilen Süleyman Hilmi Tunahan'ın oğlu Mehmet Beyazıt Denizolgun AKP'nin kurucularından, aynı zamanda 2002 ve 2007 yıllarında AKP'den İstanbul milletvekili seçilmişti. 2018 yılında ise oğlu Fatih Süleyman Denizolgun AKP'den milletvekili seçildi.

Süleymancıların AKP'ye tam boy destek vermemesinde Mehmet Beyazıt Denizolgun ile kardeşi eski ANAP'lı Ahmet Denizolgun arasındaki miras kavgasıyla başlayan sürecin olduğu belirtiliyor. Öte yandan AKP iktidarının cemaat ve tarikatlara verdiği ayrıcalıklardan Süleymancıların her zaman yararlandığı biliniyor.

Fatih Süleyman Denizolgun ortaya çıkan fotoğraf için "Devletimiz için tam bir utanç vesikası! Çok acı bir durum" yorumu yaptı.

Fotoğraf üzerine sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan eski AKP milletvekili Mehmet Metiner de ilgili kişinin Başsavcı Selman Eskiler olduğunu teyit ettiğini belirterek "gereği yapılır elbet" diye yazdı.