Suriye’de Kürtler ABD ile yaptırımlardan muafiyeti görüşüyor

Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler ile ABD'liler arasında Sezar yaptırımlarından muafiyet için görüşmelerin sürdüğü belirtildi.

Dış Haberler

Suriye’nin kuzeydoğusunda Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki bölgede Kürt yetkililerin Suriye hükümetini hedef alan Sezar yaptırımlarından muafiyet için ABD'li yetkililerle görüştüğü belirtildi.

Reuters’ın haberine göre yerel yönetimin başkan yardımcısı Bedran Çiya Kurd, ABD’nin yaptırımlarının bölgede de etkisi olacağını söyledi. Yerel tüccarların Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelerle ticaret yaptıklarını ve bu ticarette değer kaybeden Suriye para birimini kullandıklarını söyledi.

Kurd yaptırımların bölgeye etkisinin fiyatların büyük ölçüde düşmesi ve Suriye’nin içi ile ticaret faaliyetlerinin zayıflaması olacağını belirtti. Diğer yandan Irak’a geçişlerin kapalı olduğunu kaydeden Kurd bu nedenle bölgenin “ekonomik kuşatma” altında olduğunu kaydetti.

"Bize özyönetim bölgelerinin yaptırımlardan muaf olacağını söylediler” diyen Kurd bu muafiyetin mekanizmasının ve araçlarının koalisyon içinde görüşülmeye devam ettiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise Suriye hükümetine karşı uygulanan yaptırımlar konusunda ortaklarıyla “yakın işbirliği içinde kalacakları” açıklamasını yaptı.

Reuters’ın haberine göre sözcü e-posta yoluyla yaptığı açıklamada “özel ve diplomatik görüşmelerin özüne dair yorum yapmayacaklarını” belirtti. 

ABD’nin Suriye'ye yönelik son yaptırımları ülke ile ticaret ilişkisi içine giren herkesin varlıklarının dondurulmasını öngörüyor.

ABD’nin “IŞİD’le Mücadele” koalisyonundan yapılan açıklamada yaptırımların “Kuzeydoğu Suriye’de koalisyonun istikrar faaliyetlerini baltalamayacağı” ifadesine yer verilmişti.