Şi Cinping: Çin her zaman Covid-19 konusunda şeffaf oldu

Dünya Sağlık Asamblesi’ne video konferans aracılığıyla katılan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Pekin’in Covid-19’la mücadelede her zaman 'açık, şeffaf ve sorumlu' davrandığını söyledi, ülkesinin salgınla küresel mücadeleye 2 milyar dolar ayırdığını belirtti.

Dış Haberler

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping bugün Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) forumu Dünya Sağlık Asamblesi’ne video konferans aracılığıyla katıldı. Burada yaptığı konuşmada Şi, ülkesinin Covid-19 salgını konusunda her zaman açık, şeffaf ve sorumlu olduğunu söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi, ayrıca DSÖ liderliğinde pandemiye karşı verilen küresel mücadelenin kapsamlı ve objektif olarak incelenmesine virüsün kontrol altına alınmasının ardından destek vereceklerini dile getirdi.

Şi ülkesinin Covid-19’la mücadeleye 2 milyar dolar destek vereceğini ifade etti.

'Çin'de virüsü durdurmayı başardık'

Çin’in koronavirüse karşı mücadelesinde ve diğer ülkelerle bilgi paylaşımında “şeffaf, sorumlu ve hızlı” hareket ettiğini kaydeden Şi “Çin’de özenli çabalar ve devasa özverilerin ardından virüsü durdurmayı ve insanlarımızın canını ve sağlığını korumayı başardık. Bu süreçte açıklık, şeffaflık ve sorumlulukla davrandık” dedi.

Çin Devlet Başkanı, ülkesinin virüsle ilgili bilgileri küresel toplumla vaktinde paylaştığını da sözlerine ekledi.

Covid-19’un kontrolü ve tedavisi için her şeyin yapılması gerektiğini ve bunun en acil görev olduğunu söyleyen Şi Cinping, sınırlar arasında virüsün geçişin yavaşlatılmasının ve bilgi paylaşımının önemli olduğunu vurguladı.

Şi “Aynı zamanda bilim insanlarının virüsün kaynağı ve bulaşma kurallarına dair araştırmalarının desteklenmesine devam edilmesi gerekir” diye konuştu. Şi ayrıca ülkesinde Covid-19 aşısının bulunması durumunda bunun kamu malı olacağını dile getirdi.

DSÖ’nün pandemiye karşı mücadeleye büyük katkı verdiğini belirten Şi, ülkesinin önümüzdeki iki yıl boyunca Covid-19’la küresel mücadeleye ve özellikle salgından etkilenen gelişmekte olan ülkelerin sosyoekonomik kalkınmasına destek için 2 milyar dolar ayıracağını söyledi.

Covid-19 vaka sayısı 84 bin 54'e ulaşan Çin’de son haftalarda koronavirüs nedeniyle ölüm bildirilmedi.