Salgından rant sağlanıyor: Virüs testleri için numune başına 30 lira istendi

Ücretsiz yapılacağı açıklanan Covid-19 testleri için Gebze’de kurulan test merkezinde numune toplayan bir kuruluşun ücret talep ettiği öğrenildi. CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, firmanın ihale sürecinde de belirsizlikler olduğuna işaret etti.

Haber Merkezi

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, ücretsiz olduğu açıklanan Covid-19 testleri için Gebze’de kurulan test merkezine numune toplayan özel bir kuruluşun ücret talep ettiğini söyledi.

'İhalenin yapılıp yapılmadığı belirsiz'

İhale sürecindeki soru işaretlerine de dikkat çeken Tarhan şunları söyledi:

"Bölgedeki sanayi kuruluşlarının güvenli ve sağlıklı koşullarda üretim yapabilmesi için Kocaeli Sanayi Odası’nın işbirliği ile Gebze’de kurulan test merkezi, saha personeli bulunmamasını ve olası karışıklıkların önlenmesini gerekçe göstererek, numune toplama işini özel bir Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) firmasına vermiştir. Kocaeli Sanayi Odası’nın hizmet alımı yoluyla yetkilendirdiği firma Aker OSGB iken, bölgede faaliyet gösteren kırka yakın diğer OSGB firmaları bu ihalenin ne şekilde yapıldığını ve aranan hangi şartların Aker OSGB’de bulunduğunu merak etmektedir. Böyle bir ihalenin gerçekten yapılıp yapılmadığı dahi belirsizdir."

'Yeni bir rant kapısı'

Tarhan şöyle devam etti:

"Covid-19 testlerinin ücretsiz olduğuna dair medyada çıkan açıklamaların aksine, bugün Kocaeli bölgesindeki sanayi kuruluşlarından, binlerce çalışanının sağlıklarını korumaları için test başına bir ücret ödemeleri istenmektedir. Üstelik bu uygulama, 'test bedava, numune toplamak ücretli' denilerek kılıfına uydurulmuştur. Bu laboratuvarı kimler yeni bir rant kapısı olarak görmektedir?”

Tarhan, sanayi kuruluşlarında çalışan işçilerin Covid-19 testlerinin de ücretsiz olması gerektiğini belirtti. Tarhan, "Hangi kriterlere göre seçildiği belli olmayan bir kuruluşa numune toplatmak suretiyle gelir kapısı yaratmak yanlıştır. Bu yanlıştan dönülmelidir. Kimsenin canı satılık değil" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 2 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ve Kocaeli Sanayi Odası'nın organizasyon desteğiyle Gebze’de günlük 5 bin test kapasiteli laboratuar kurduk" demişti.