Salgına karşı önlem isteyen işçilere önce saldırı, şimdi de soruşturma!

İzmir’de faaliyet gösteren, H&M gibi büyük firmalar için de üretim yapan Akar Tekstil işçileri, virüs tespit edilen ve çalışırken bayılan arkadaşlarının ardından eylem yapmıştı. Eylem dolayısıyla patronun sopalı adamlarının saldırısına uğrayan işçilere şimdi de soruşturma açıldı.

Haber Merkezi

İzmir’in Çiğli ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyet gösteren Akar Tekstil, günlerdir işçilerin ağır çalışma koşulları ve patron saldırıları nedeniyle gündemde.

H&M gibi büyük firmalar için de üretim yapan Akar Tekstil emekçileri, koronavirüs salgınına rağmen önlem alınmadan çalıştırılıyor. Maskeleri olmadan yan yana çalışmak zorunda bırakılan işçiler, aralarında salgına yakalanan arkadaşlarının çıkmasının ardından koşullara isyan etmişti. 

'GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE BAYILANLAR OLDU'

2000'in üzerinde işçinin çalıştığı fabrikayla ilgili görüntüler, geçtiğimiz günlerde Patronların Ensesindeyiz Ağı üzerinden basına yansımıştı. Fabrika önünde bir araya gelen işçiler, "Pozitif vakalar var, biliyoruz. Gözümüzün önünde insanlar patır patır bayılıyor. Kimse bir şey yapmıyor" demişti.

Fabrikaya İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelerek kontrol yapıldığı ve vakalara rağmen "çalışılabilir" raporu verildiği söylenmiş, patronun bir konuşma yaptığı ve "Bakanlıktan yasak gelene kadar çalışmaya devam ediyoruz" dediği ifade edilmişti.

Bu arada tüm bu sağlık koşullar nedeniyle çalışmak istemeyen işçiler bir de patronun eli sopalı adamlarının saldırısına maruz kalmıştı. Patronların bu saldırıyı kenarda gülerek izlediği bile iddia edilmişti.

'ÜRETİM DERHAL DURDURULSUN'

Olayın ardından açıklama yapan Patronların Ensesindeyiz İzmir Tekstil İşçileri Dayanışma Ağı, İl Sağlık Müdürlüğü'nün söz konusu raporunun açıklanmasını istemiş, müdürlük, Akar Tekstil patronları, patron tetikçilerinin hesap vermesi gerektiğini söylemişti. Üretimin durdurulması çağrısı da yapılmıştı.

Açıklama şu şekilde:

“Akar Tekstil’de çalışan bir işçinin Kovid-19 testinin pozitif çıkması üzerine 6331 Sayılı Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca işten kaçınma hakkını kullanarak işbaşı yapmak istemeyen işçilere sopalarla saldırılmış, işçiler ambulans ile hastaneye kaldırılmıştı. Patronlar bu saldırıdan önce işçilere, İl Sağlık Müdürlüğü’nün raporunun üretime devam edilebileceği yönünde olduğunu söylemiştir. İşçilere yapılan bu saldırı hiçbir koşulda kabul edilemez. Saldırı esnasında yaralanan ve Kovid-19 testi pozitif olan işçi arkadaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Akar Tekstil’de işçilerinin sağılığı ve güvenliği her şeyden daha önceliklidir. Bu doğrultuda:

  • Akar Tekstil’de üretim fabrikanın tüm bölümlerinde derhal durdurulmalıdır. İşçilere ücretli izin verilmeli ve 14 gün boyunca sağlıkları gözetim altında tutulmalıdır.
  • İşçiler vakaya kadar kendilerine koruyucu maske dahi verilmediğini ifade ederken ve işçilerde Covid-19 bulgularına rastlanmış iken işyerinde inceleme yapan İl Sağlık Müdürlüğü Ekibi hangi bulgularla “üretime devam edilebilir” raporu vermiştir? İl Sağlık Müdürlüğü bu raporun detaylarını kamuoyu ile paylaşmalıdır.
  • Akar Tekstil, gelişmelerle ilgili bir açıklama yayınlamış ancak açıklamada işbaşı yapmak istemeyen işçilere saldırı görmezden gelmiştir. Tekstil, işçilere saldıranların kim olduğunu açıklamalı, bu kişilerle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulmalıdır.
  • Akar Tekstil aynı açıklamada işyerindeki yetkili sendika ile birlikte “dayanışma içerisinde ihracatı desteklemeyi sürdürecekleri” ifadesine yer vermiştir. Sendika patronla değil işçilerle dayanışma içinde olur. İşyerinde işçileri temsil eden sendika işçilerin talebini yerine getirmeli, gerekli tutanakları tutmalı ve Covid-19 pozitif çıkan işyerinde üretimi 6331 sayılı Yasanın 13.maddesinin kendilerine ve işçilere tanıdığı 'çalışmaktan kaçınma' hakkının kullanılmasını sağlamalıdır.

Patronların Ensesindeyiz İzmir Tekstil İşçileri Dayanışma Ağı, üretime devam edilerek yaşamları riske atılan Akar Tekstil işçilerinin yanında olmaya devam edecek. Fabrikadaki gelişmeleri takip edeceğiz ve kamuoyu ile paylaşacağız."

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İşçilere yapılan saldırı yetmiyormuş gibi fabrika yönetimi bir de soruşturma başlattı. Saldırı üzerine işyerindeki örgütlü sendika olan Deriteks açıklama yaparak; “Dün yaşanan ve tasvip etmediğimiz görüntülerle ilgili gerekli aksiyonlar alınmış ve acil olarak işyeri yetkilileriyle görüşmeler yapılmıştır. Bu noktada dün yaşanan olay ile ilgili hiçbir işçinin iş akdinin sonlanmaması ve çalışmama yönünde tutum belirleyen üyelerimizin yıllık ücretli izine gönderilmeleri konusunda yaptığımız görüşmeler olumlu sonuçlanmıştır” açıklamasında bulundu.

Fabrika yönetimi tarafından işçilere açılan soruşturmada "ihlal maddeleri" denilerek şunlara yer verildi:

“04.04.2020 tarihinde tarafınızca

  • Şirket içinde huzur ve sükûnu bozduğunuz,
  • Şirket çalışma faaliyetlerini aksatmaya yönelik eylemde bulunduğunuz,
  • Diğer çalışanların çalışmalarını engellediğiniz,
  • İş güvenliği ve sağlığı kanununa aykırı davrandığınız,
  • İşverene karşı iyi niyet kurallarına uymayarak hareket ettiğiniz,

Tespit edilmiş olup hakkınızda disiplin sürecinin başlatılacağını bildiriyoruz”  şeklinde sıralandı.

Söz konusu belge şöyle:

Patronların Ensesindeyiz Ağı’na aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz:

Tel: 0541 940 0514

E-posta: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/patronlarinensesindeyiz

Twitter: https://twitter.com/pensendeyiz