Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Koronavirüsten can kaybı 1403'e yükseldi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yapıyor.

HABER MERKEZİ

Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 17.30’da video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca basın açıklaması düzenledi.

Koca son 24 saatte 107 kişinin koronavirüsten yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybının 1403'e ulaştığını söyledi. Koca Türkiye'de vaka artış hızının 4. haftada, ölüm artış hızının 5 haftada yavaşlamaya başladığını kaydetti.

İstanbul'da Sancaktepe ve Yeşilköy'de kurulan iki hastaneyi "sahra hastanesi" olarak görmediğini söyleyen Koca, bu hastanelerin ileride sağlık turizminde kullanılabileceğini belirtti.

Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

- Bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Şu ana kadar aldığımız bazı sonuçlar Türkiye’nin en az kayıpla aşacağına işaret ediyor.

- Vaka sayıları pek çok ülkede tartışma konusu.

- Türkiye'de tablonun olumsuz yönleri tam, olumlu yönleriyse kısmen gözünüzün önündedir.

- Hastalık Amerika'da 10., İtalya'da 8. haftada, İspanya'da 9. haftada bir günde görülen en yüksek vakaya ulaştı.

- Türkiye'de hastalığın bir haftada en çok vaka sayısına ulaşması 4. haftada gerçekleşti. Yani 4. haftada vaka artış hızı düşüşe geçti.

- Şu anki şartlarda virüsün yayılma hızını kontrol altına almaya başlamış durumdayız.

- Bu, ağırlıkla filyasyonla oldu. 

- Filyasyon bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin taranmasının adıdır. Vaka artışının erkenden düşüşe geçmesini biz bu filyasyonla sağladık. Filyasyon yöntemini bizim gibi uygulayan hiç olmadı.

- Pozitif tanı konan hastaların her birinin son üç gün içinde temas ettiği bütün kişilere ulaşıp, onları taramaya çalıştık. Bunun dikkat, titizlik gerektiren bir çalışma olduğunu dışarıdan anlamak zordur.

- Filyasyonda yani hastanın temas halinde olduğu kişiler zincirinin taranması sürecinde neler oluyor? O kişilere ulaşılıyor, gözlem altına alınıp izole edilip tedavilere başlanıyor.

- Genel tarama zaten doğru önlem değil, güvenli sonuç elde etme açısından akılcı da değil. Filyasyon uygulaması soruya güçlü cevap veriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyanın büyük kısmı filyasyon yerine şikayet üzerine tanı ve tadevi yolunu izliyor.

- Filyason çalışmamızın bir kısmı aile hekimleri tarafından yürütülüyor. Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılmaktadır. Sahip olduğumuz veri kaynağımızın bir kısmı aile hekimleri ile kurduğumuz bu ağdır. Filyasyon sağlam veri kaynağına ihtiyaç vardır.

- Yüzde 99 yapılan Zonguldak'ta filyasyon çalışması birinci ildir, en düşük il yüzde 92 ile Şanlıurfa'dır. İstanbul'da 1200 filyasyon ekibi görev alıyor. Türkiye genelinde 4 bin 600 filyasyon ekibi var.

- Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir. En erken yakalayan ülkeyiz. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması mücadelede doğru yolda olduğumuzun, tedbirlerin sonuç verdiğini ve sonuç alacağımızın işaretidir. Yöntemi ilkece benimseyen en yaygın şekilde filyasyon yapan Türkiye'dir. 261 bin 989 temaslı kişi belirlenmiştir.

- Vaka tespitinde, tedavide, yoğun bakımda başarılıyız.

- Bugünkü test sayımız 33 bin 70 oldu. Test sonucu pozitif olan 4 bin 62 vakamız olmuştur. Toplam vaka sayımız 65 bin 111'e ulaşmış oldu. Bugün vefat eden 107 vatandaşımızla birlikte toplam ölüm sayımız 1403 oldu.

'Vaka sayısı artıyor ama artış hızı düştü'

- Türkiye'de vaka sayısı artıyor ama artış hızı düştü.

- Türkiye'de durum dünyadan farklı seyrediyor. Türkiye'de vaka artmasına rağmen, yoğun bakım ve entübe edilen hasta sayısında artık bir duraklamaya girildiğini çok net görüyoruz.

- Sosyal medyada çok yayılan 0,021 oranından bahsediliyor. Türkiye artış oranının azaldığı, pik yapmaya gittiği, ölüm ve vaka artış hızının duraklamaya girdiği ve bu pikle önümüzdeki dönemde bir plato çizme noktasına geldiği için ikili rakamlar da birbirine çok yakın. Yeni bir dalga oluşumu olmazsa ve tedbirlere uyarsak seyrin nasıl olacağını biliyoruz. 

- Bilim Kurulu'nun cezaevinden çıkanlarla ilgili önerdiği tedbirler oldu. Şüpheleri olanlara zaten test yapmış oluyoruz.  

- Aşının en az 4-6 ay arası insanlarda kullanılabileceğini Bilim Kurulumuz öngörmüyor. 3 merkezimiz virüsü izole etti, bundan sonraki çalışmalar devam ediyor olacak.

- İlaçla ilgili daha çok Çin, ilacı yoğun bakımda entübe olan hastalara veriyor biz ise yoğun bakıma geçiş döneminde kullanılmasının faydalarını gördük, ilacın devamı gelmiş oldu. Türkiye'de tedavide farklı bir yaklaşım içindeyiz yaptıklarımızı bütün üniversitelerimizin dünyaya yayın yapmasını teşvik ediyoruz. 

'Hidroksiklorokini baştan 1 milyon kutu olarak stokladık. Bunu daha ciddi vakalarda kullanıyorlar ABD'de. Biz daha erken kullanıyoruz. Vakaların erken dönemde cihaza bağlanması süreci uzatıyor, bunun aksini söylüyordu Çin. Biz entübe edilmenin geciktirilmesi gerektiğini biliyoruz.  

- Aşıyla ilgili Türkiye'nin klinik araştırmalar merkezi olmasını istemiyoruz, bu anlamdaki yaklaşımımızı net ifade ettik. Biz kendi aşı çalışmamızı birçok ülkeyle gerektiğinde yapabiliriz ama klinik uygulama noktasında kendi çalışmalarımızı daha önemli görüyoruz. 

'Sokağa çıkma yasağının sonuçlarını önümüzdeki günlerde göreceğiz'

- (Sokağa çıkma yasağı kararı) Bilim Kurulu'nun üzerinde durduğu izolasyonun sağlanması ve hareketli ortamın azaltılması şeklinde oldu. Bunu destekleyen her yaklaşım kurulun talep ettiği bir durum. Amaca hizmet eden bir durum. Sonuçlarıyla ilgili biz bütün rakamları şeffaf şekilde aktarıyoruz. Hepimiz önümüzdeki günlerde bu sonuçları görmüş olacağız. 

- (Plazma tedavisi) Kızılay merkez olmak üzere bu fonksiyonu üstlendi. Birçok üniversiteyi de yetkilendirdik. Kendi hastaları geldiğinde kendi merkezlerinde bu plazmaları alıp vakalar uygulama yetkisi verdik. Birçok hastane ve üniversitede plazma uygulamasına geçildi. İyileşenlerin sayısı artıyor, antikor oluşumu olduğunda da tedavi edebileceğimiz hasta sayısı artmış olacak. 

- Önümüzdeki dönemde pik ve plato çizmesini bekliyoruz. Araya yeni bir dalgalanma girmezse piki önümüzdeki bir iki hafta içinde yakalayacağımızı düşünüyorum.

Hastaneler sağlık turizmi için yapılıyormuş!

- (İstanbul'daki hastaneler) İstanbul'da doluluk oranı yüzde doksana ulaştı diye açmıyoruz bu hastaneleri. Bu hastaneleri ben sahra hastaneleri olarak da görmüyorum. Daha sonra da kullanabileceğimiz kalıcı hastaneler olarak görüyorum. Daha sonra sağlık turizminde de kullanabilecek bir yer olarak görüyorum.

- İstanbul için yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59,5. Bazı hastanelerde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80-90 oranında olabilir ama genelinde yüzde 59,5.

- (Sokağa çıkma yasağı) Cuma akşamı yaşananlarla ilgili benim farklı bir şey söylemem gerekmiyor.. Hükümetin bir kararı. İçişleri Bakanımız ile hem deprem hem Korona mücadelesinde bu dönemde birlikte mücadele arkadaşlığı yaptık. Ben perşembe de cuma da hafta sonu da dün de görüştüm. O günle ilgili Sayın Süleyman Bey (Soylu) kamuoyuna açıklamalarını şeffaf bir biçimde yaptı. Benim buna ilave edecek bir sözümün olmadığını söylemek istiyorum.

- (Eczacıların talepleri) Maske konusuyla ilgili TEB ile görüşüyoruz, eczacı arkadaşlarımız birinci basamak sağlık kuruluşu olarak gördüğümüz bir yapı. Bundan 7-8 ay önce eczaneleri birinci basamak sağlık kuruluşu olarak tanımladık. Mücadelemizde önemli bir parçalar. 

- (Maske dağıtımı) 20 ila 65 yaş arasındaki vatandaşlara 20 milyon kişiye yakınına mesaj gönderildi. Perşembe günü 39 milyon kişiye gönderilmiş olacak. Vatandaşlar cep telefonlarına kod geldiğinde gidip alabilecek. 

Soylu'yla tartıştığı iddiasını yalanladı

- (İçişleri Bakanıyla tartışma iddiası) Bu iddiaların doğru olmadığının altını özellikle çizmek istiyorum. Vatandaşımız dünyayı ve Türkiye'yi etkileyen bu salgında bizlerin salgınla mücadeleye odaklanmamızı bekliyor. Biz şu dönemde bütün kabine arkadaşlarımızla birlikte Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bütün çalışmalarımızı salgınla mücadeleye adamış bulunuyoruz. Başka bir gündemimiz yok.