Resmi Gazete'de yayımlandı: Kamu kurumlarına mal ve hizmetlerini DMO'dan karşılama zorunluluğu

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmet gereksinmelerini Devlet Malzeme Ofisi'nden karşılamaları zorunluluğu getirildi.

Kadir Sev

Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan 2645 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla, kamu kurum ve kuruluşlarının mal ve hizmet gereksinmelerini Devlet Malzeme Ofisi'nden (DMO) karşılamaları zorunluluğu getirildi. Hangi gereksinmelerin DMO aracılığıyla karşılanacağına ise Hazine ve Maliye Bakanı karar verecek.

Kararnamede; “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarının, DMO ana statüsünde sayılan mal ve hizmetlerden, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca belirlenerek ilan edilecek olanları ilanda belirtilen tarihten itibaren DMO aracılığıyla temin etmeleri zorunludur” deniyor.

5018 sayılı yasanın: 

  • (I) sayılı cetvelinde, Bakanlıklar ile Diyanet İşleri Başkanlığı; TÜİK; AFAD; Gelir İdaresi Başkanlığı; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü,
  • (II) sayılı cetvelinde, YÖK; Üniversiteler; MTA; TSE; TÜBİTAK; SSM; Karayolları Genel Müdürlüğü; Vakıflar Genel Müdürlüğü,
  • (III) sayılı cetvelinde, RTÜK; SPK; EPDK; Rekabet Kurumu; Kamu İhale Kurumu, 
  • gibi kuruluşlar sıralanıyor. 

Cumhurbaşkanı Kararı, yasal dayanağını 5018 sayılı yasanın 30’uncu maddesinden alıyor. Maddede; “Cumhurbaşkanı, (…) harcamalarda tasarrufu sağlamak, tutarlı, dengeli ve etkili bir bütçe politikası yürütmek için gelir ve giderlere ilişkin kanun ve diğer mevzuatla belirlenmiş konularda uygulamaları düzenlemek üzere gerekli önlemleri almaya, standartları belirlemeye, sınırlamalar koymaya (…) yetkilidir” deniliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan Devlet Malzeme Ofisi, İktisadi Devlet Teşekkülü'dür. Devletin kırtasiye, büro makineleri ve benzeri gereksinmelerinin tek elden, topluca ve uygun fiyatlarla karşılanabilmesi amacıyla kurulmuştur. Günümüzde devletin, bilgisayar, mobilya, büro makinaları, kırtasiye, tıbbi malzeme, beyaz eşya, iş makinaları gibi gereksinmelerini karşılamaktadır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının DMO’dan alım yapma zorunlukları yoktur.

Bugün yayımlanan kararla, Hazine ve Maliye Bakanı'nın belirlediği malzeme dışında serbestlik ilkesi kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Kararı'nı, büyük tutarlı ya da stratejik gereksinmelerin merkezileştirilmesi olarak yorumlayabiliriz.