Putin Zafer Günü vesilesiyle Trump ve Johnson'a telgraf çekti

Vladimir Putin, ABD'li ve İngiliz mevkidaşlarına 9 Eylül Zafer Günü vesilesiyle telgraf gönderilirken, Trump ile Putin'in Perşembe günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri açıklandı.

Dış Haberler

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson’a telgraf göndererek, bugünkü sorunların çözümü için ülkeleri arasında İkinci Dünya Savaşı sırasında yapılan işbirliğini yeniden canlandırmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Putin tarafından 9 Mayıs Zafer Günü vesilesiyle gönderilen telgraflar, ABD basını tarafından Moskova’nın ABD ve İngiltere ile zarar gören ilişkileri onarma çabası olarak yorumlanırken, benzer telgrafların, savaşın sona ermesinin 75. yılı anısına İkinci Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği’nin müttefiki olan diğer ülkelere de gönderildiği belirtildi.

Trump ile Putin telefonda görüştü

Beyaz Saray ise ABD Başkanı Donald Trump’ın, Vladimir Putin ile Perşembe günü gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Rusya ve Çin’i de kapsayan bir silah kontrolü çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada ‘‘Başkan Trump’ın Birleşik Devletler’in sadece Rusya’yı değil, Çin’i de içeren etkili bir silah kontrolüne bağlı olduğunu ve maliyetli bir silah yarışından kaçınmak için gelecekteki tartışmaları iple çektiğini teyit ettiği’’ belirtildi.

ABD Rusya ile ABD arasında Şubat ayında sona erecek 2010 Yeni Başlangıç Antlaşmasının yerini alacak bir anlaşma için yapılan görüşmelere defaatle Çin’i de davet etmiş, Çin ise elindeki yaklaşık 300 nükleer başlığın savunma amaçlı olduğunu ve tehdit oluşturmadığını ileri sürerek Trump’ın önerilerini reddetmişti. Yürürlükte olan Yeni Başlangıç Antlaşması, Rusya ve ABD’nin konuşlandırabilecekleri nükleer başlıkları bin 550 ile sınırlarken, başlıkları taşıyacak füze sistemleri ve bombardıman uçaklarına da sınırlama getiriyor.

Covid-19 ile mücadele de konuşuldu

İkinci Dünya Savaşı’nın Sovyetler Birliği ve müttefiklerinin zaferiyle sona ermesinin 75. yıl dönümüne denk gelen görüşmede, Covid-19 ile mücadelenin de aralarında bulunduğu başka konuların da gündeme geldiği, Trump’ın Rusya da dahil olmak üzere salgınla mücadele eden bütün ülkelere yardım etmeye hazır olduğunu söylediği kaydedildi. 

Trump daha sonra gazetecilere, Rusya’nın hastalıkla mücadelede zor bir dönemden geçtiğini ve Putin’in solunum cihazı gönderme önerisini kabul ettiğini söyledi.