Mısır'da hükümetle doktorlar arasında koronavirüs krizi

Mısır'da Doktorlar Sendikası hükümeti koronavirüs krizini yönetememekle ve ihmalkâr olmakla suçlarken, hükümete yakın basın kuruluşları, doktorların Müslüman Kardeşler için çalıştığını iddia etti.

Dış Haberler

Mısır'da koronavirüs salgını, doktorlarla hükümet arasında krize yol açtı.

Mısırlı doktorlar, son günlerde hükümeti koronavirüs döneminde ihmalkâr davranmakla ve sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman sağlamamakla suçluyor.

Al Monitor'da yer alan habere göre, hükümete yakın olan basın kuruluşlarıysa, doktorları "pandemi döneminde ülke için fedakarlık yapmamakla ve yabancı ülkeler ve Müslüman Kardeşler'in planlarına dahil olmakla" suçladı.

Ülkede bir hafta içinde 12 doktor, yeni koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. Yalnızca 26 Mayıs'ta virüs kaynaklı 4 doktor ölümü gerçekleşirken, aynı hafta 8 doktor daha yaşamını yitirdi. Ölümlerin ardından başkent Kahire'deki El Münire Hastanesinde birçok doktor istifasını sundu.

Doktorlar sendikası Sağlık Bakanlığı'nı sorumlu tutuyor

Ülkede koronavirüs krizinin başladığı tarihten 1 Haziran'a kadarki süreçte 33 doktor Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Toplam 372 doktorda Covid-19 vakası görüldü.  Doktorlar Sendikası üyesi Kerim Mesbah, 2 Haziran'da yaptığı açıklamada vakanın görüldüğü 80 doktorun sağlığına kavuştuğunu bildirdi.

Sendika, 25 Mayıs tarihinde, sağlık çalışanlarını korumadığı gerekçesiyle Sağlık Bakanlığı'nı sert bir şekilde suçlayan bir açıklama yayınlamıştı.

Doktorlar arasında artan Covid-19 vakalarının ve ölümlerinin tek sorumlusunun Sağlık Bakanlığı'nın olduğunu belirten sendika, "üyelerin hayatlarını korumak ve cinayet olarak bile değerlendirilebilecek olan bu ihmalkârlığa dahil olan herkesin yargılanması için gerekli tüm yasal ve sendikal tedbirlerin alınacağını'' kaydetti.

Hükümet yandaşlarından 'Müslüman Kardeşler' suçlaması

Mısır hükümeti, doktorlara karşı kuşkucu ve tehditkâr bir tavır sergilerken, bazı doktorlar hakkında tutuklama kararı verildi. Göz doktoru Hani Bekir, 4 Nisan tarihinde Facebook hesabından yaptığı paylaşımda hükümetin pandemi politikalarını eleştirdiği gerekçesiyle tutuklandı. Bekir, hükümeti Çin'e ve İtalya'ya maske göndermesi, ancak kendi ülkesi için maske temin edememesi nedeniyle eleştirmişti.

Bekir'in avukatı Ayşe Nebil, Bekir'in en az 3 doktorla birlikte hapiste tutulmaya devam ettiğini kaydetti. Nebil, Bekir'in "yanlış haber yayma, sosyal medyayı kötü amaçlı kullanma ve terör örgütüne katılma" suçlamasıyla içeride olduğunu aktardı.

Hükümete yakın bazı medya kuruluşları da, meslektaşlarının ölümü nedeniyle hükümeti suçlayan ve istifa eden doktorları ihanetle suçladı ve söz konusu doktorların Müslüman Kardeşler üyesi veya sempatizanı olduğunu iddia etti.

Hükümet yanlısı olarak bilinen avukat Semir Sabri de, Doktorlar Sendikası Yardımcı Sekreteri Mona Mina'dan "yalan haber yayma ve doktorlar arasında bölünme ve grev kışkırtma" suçlamasıyla şikayetçi oldu.

Mısırlı doktorlar, meslektaşlarının tutuklanmasına büyük tepki gösterdi.

Başbakandan taahhüt

Doktorlar Sendikası Başkanı Hüseyin Hayri ve Mısır Başbakanı Mustafa Madbuli, 28 Mayıs tarihinde doktorların pandemi döneminde yaşadığı sorunları tartışmak üzere ilk defa bir görüşme gerçekleştirmişti. 

Toplantının ardından açıklama yapan Madbuli, sağlık çalışanlarına yönelik testlerin acilen artırılacağını ve her hastanede doktorlar için izolasyon odaları oluşturulacağını belirtmişti. Madbuli, sağlık ekipleri ve tüm hastanelere gerekli koruyucu malzemelerin sağlanacağını sözlerine eklemişti.

Sağlık Bakanı: Kriz iyi yönetiliyor

Mısır Sağlık Bakanı Hala Zeyit ise, kendi kriz yönetimini savunan açıklamalarda bulundu. Zeyit, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, bakanlığın Covid-19 vakasının görüldüğü sağlık çalışanlarının tedavisi için her hastanede 20 yataklı bölüm ayıracağını söylemişti. Bakanlığın tüm önlemleri ve prosedürleri denetlediğini söyleyen Zayit tüm sağlık çalışanlarının hastaneye girmesinden itibaren 14 gün boyunca gözlendiğini belirtmişti.