Michigan'da Demokrat ve Cumhuriyetçilerin virüs tedbiri kavgası

ABD'nin Michigan eyaletinde Cumhuriyetçiler, koronavirüs salgınına karşı sıkı önlemler alan Demokrat vali Whitmer'e karşı araçlarla protesto düzenledi. Protesto nedeniyle eyalet başkentinde trafik durma noktasına geldi.

Dış Haberler

ABD'nin Michigan eyaletinde binlerce kişi, Vali Gretchen Whitmer'in salgın nedeniyle aldığı karantina kararını araçlarda korna çalarak protesto etti.

Reuters'ta yer alan habere göre, eyaletin başkenti Lansing'de trafiğin saatlerce kitli kalmasına neden olan "Gridlock Operasyonu" adlı protestonun Cumhuriyetçilerden oluşan Michigan Muhafazakar Koalisyon tarafından Demokrat Whitmer'e karşı organize edildiği kaydedildi.

Protestoya en az 2 bin aracın katıldığı belirtilirken, araçlara yaya olarak yürüyen 100 kişilik bir ekibin ABD bayraklarıyla, "Üzerime basma" pankartlarıyla ve kırmızı Trump şapkalarıyla eşlik ettiği görüldü. Bu kişilerin maske takmaması ve sosyal mesafe kurallarını yok sayması dikkat çekti. Kalabalık arasında üzerinde tüfek ve benzeri silahlar taşıyan milislerin de bulunduğu belirtildi.

Bazı protestoculardan valiye yönelik, Trump'In 2016 seçimlerindeki Demokrat rakibi Hillary Clinton'a sarf ettiği "onu eve kapatın" sözleri duyuldu.

EN SIKI ÖNLEMLERİ ALAN EYALETLERDEN BİRİ

27 binden fazla Covid-19 vakası ve 1.800'e yakın virüs kaynaklı ölümle ABD'nin salgından en çok etkilenen eyaleti olan Michigan'da ülkenin en sıkı sosyal mesafe kuralları uygulanıyor.

Whitmer, geçen hafta evde kalma talimatının Nisan ayı sonuna kadar uzatıldığını açıklamıştı.

Demokratların başkan adayı Joe Biden'ın seçim kampanyasında da aktif görev alan ve ABD Başkanı Donald Trump'ı iğneleyen açıklamalarıyla bilinen Whitmer'e sağlık krizini "tutarsız ve sınırı aşarak" yönettiğine dair eleştiriler geliyor.

Whitmer'in koronavirüs önlemlerine ilişkin son talimatları arasında evler arası seyahat yasağı, deniz motoru kullanma yasağı ve ev mobilyası, bahçe malzemeleri ve boya alışverişi için perakende satış yasağı bulunuyor. 

Whitmer, dün CNN'e yaptığı açıklamada, "Hayatları korumak için agresif olmak zorundayız" diyerek eyalette alınan sıkı önlem kararlarını savunmuştu.

Michigan dışında 41 eyalette daha salgın nedeniyle market alışverişi ve doktor ziyareti dışında sokağa çıkmama talimatı verilmiş ve okullar, üniversiteler ve hayati olmayan işletmeler kapatılmıştı.

TRUMP'LA DEMOKRAT VALİLER ARASINDA GERGİNLİK

Alınan önlemler virüsün yayılmasını yavaşlatsa da, ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle ülkenin derin bir ekonomik resesyona girmesi bekleniyor.

Seçim vaatleri arasında "ekonomiyi canlandırma"bulunan Trump, salgına ve sağlık yetkililerinin uyarılarına karşın ticari faaliyetlerin yeniden açılması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunuyor. Trump, salgına yönelik "umursamaz" tavrı nedeniyle özellikle Demokrat valilerden büyük tepki alıyor.