Mazbata tesliminden önce milyonlarca TL harcamıştı: Kayyım 2 ayda 101 kişiyi işe almış

Kayyım tarafından yönetilen Cizre Belediyesi'nin, seçimden önce 101 işe alım gerçekleştirildiği öğrenildi. Kayyımın, mazbata tesliminden 1 saat önce de milyonlarca TL harcama yaptığı ortaya çıkmıştı.

Haber Merkezi

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 8 yıldır kayyımlar tarafından yönetilen belediye, 31 Mart’ta yapılan seçimlerde DEM Parti yönetimine geçti. 

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan bilgilere göre, Cizre kayyımının, son 2 ay içinde 101 kişiyi işe aldığı öğrenildi. İşe alınan 101 işçiden 65’inin seçimden 10 gün önce işe alındığı ortaya çıktı.

Son alımlarla belediye personel sayısı 761’e yükselirken, bunların 120’si memur, 17’si sözleşmeli memur, 57'si kadrolu işçi, 567’si ise şirket personeli.

Mazbata tesliminden 1 saat önce milyonlarca TL harcanmıştı

DEM Parti'den Cizre Belediye belediye eşbaşkanı olarak seçilen Güler Yerbasan Tunç ve Abdürrahim Durmuş, seçim sonrası mazbata için İlçe Seçim Kurulu'na başvurmuş, ancak mazbata "hazır olmadığı" gerekçesiyle verilmemişti.

İller Bankası’ndan Cizre Belediyesi hesabına 3 Nisan saat 13.30’da Nisan ayı bütçesi yatırılmış ve yatırılan bütçenin 30 milyon 41 bin 702 TL 93 kuruşu ise bir saat içinde çeşitli ödemelerle harcanmıştı.

Akaryakıt alımından yatılı Kuran kursunun çatı katı onarımına çeşitli kalemlerde harcama yapan kayyım belediyesinin, Nisan ayı bütçesiyle AKP'ye yakınlığıyla bilinen firmalara olan borçlarını da kapattığı öğrenilmişti.

Kayyım yönetiminin harcamalarından bir saat sonra da DEM Partili eşbaşkanlara mazbataları verilmişti.

Taşınmazlar satıldı, ihaleler dağıtıldı

31 Mart'ta gerçekleştirilen seçimlere sayılı günler kala belediyeler art arda belediye kaynaklarını satmak için Resmi Gazete’de ilan yayımlamaya başlamış, seçimlerin öncesinde Türkiye genelinde yüz binlerce dönüm arazi ve on binlerce taşınmaz satılmıştı.

Satılan taşınmazların yanı sıra birçok belediye de seçimlerden kısa bir süre önce ihaleler dağıtmış, belediyeler, siyasi bağlantılarının kuvvetli olduğu şirketlerle milyonlarca liralık ihale sözleşmeleri imzalamıştı.

Öte yandan belediyelerin, yandaş şirketlere olan borçlarını da seçime sayılı günler kala sıfırlaması gündeme gelmişti. Özellikle parti değişiminin yaşanması beklenen belediyelerde, bütçeler yandaş firmalara olan borçları kapatmak için kullanılmıştı.