Mafya baba, Cumhurbaşkanı danışmanı 'amca': En genç belediye başkanının etrafındaki 'karanlık'

Kalkım beldesi Belediye Başkanı seçilen, Türkiye'nin konuştuğu bağımsız aday Zeynep Çelik'in babası kurşunlanma haberleriyle gündeme gelirken, 22 yaşındaki Çelik'in Oktay Saral'la fotoğrafı bulunuyor.

Aslı İnanmışık

Çanakkale'de Kazdağlarının eteğine kurulu Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesini bağımsız aday Zeynep Çelik kazandı. 22 yaşındaki Çelik, "Türkiye'nin en genç kadın belediye başkanı" unvanının da sahibi oldu. Basında da bu şekilde kendine yer buldu.

5 yıl boyunca Kalkım beldesine Belediye Başkanı olacak olan Zeynep Çelik seçim sonrası yaptığı açıklamada, "Hep birlikte çabalarımız ve dualarımız ile çıkmış olduğumuz bu hizmet yolunda desteklerinizi esirgemediğiniz için çok teşekkür ederim. Kalkım'a yakışır hizmeti getirmeyi, halkımıza değer vermeyi önümüzdeki 5 yılın her gününde kendime borç bilerek sizlere layık olacağım. Bu başarı hepimizin" ifadelerini kullandı.

Mazbatasını dün ilçe seçim kurulu başkanından alan Çelik göreve başladı.

'Bağımsız' adaya partilerden ilgi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün Zeynep Çelik’i telefonla arayarak kutladığı öğrenildi. Erdoğan, bizzat kutladığı Çelik’i daha sonra AKP’ye davet etti. Siyasi parti liderlerinin yoğun ilgi gösterdiği Zeynep Çelik'i ilk kutlayan isimlerden biri de CHP Genel Başkanı Özgür Özel oldu. Özel, CHP olarak her türlü yardıma hazır olduklarını söylerken, kabul etmesi halinde Çelik'i CHP’ye davet etti. Yani "bağımsız" adayı partisine almaya hazır partiler adeta sıraya girdi.

889 oyla seçildi

2019'da toplam bin 783 seçmenin oy kullandığı beldede başkanlığı bin 46 oyla AKP almıştı. AKP'nin yüzde 67,40'lık oyu 2024 yerel seçiminde yüzde 41,83'e düştü. İki dönemdir başkanlık yapan İbrahim Taşkın 747 oy aldı. Yeni başkan Zeynep Çelik ise yüzde 49,78 oy oranı ve 889 oyla seçildi.

Körfez'de Manşet gazetesine verdiği bir mülakatta Kalkım doğumlu olduğunu anlatan lise mezunu Çelik, "Kalkım'ın en büyük eksiği doğalgaz ve banka" diyor. "Ekibiyle" birlikte Kalkım'ın eksiklerini tamamlayacağını ifade eden Zeynep Çelik, 3 hafta önce meydanda bir de "hayır yemeği etkinliği" düzenliyor.

Zeynep Çelik

Hem patron hem mafya baba

Peki kendisini "halkın bağımsız belediye başkan adayı" olarak tanıtan Zeynep Çelik ne kadar bağımsız?

Kadın örgütlerinden bazılarının dahi "en genç kadın başkan" diyerek alkışladığı Zeynep Çelik'in özgeçmişine ilişkin internette pek bir veri bulunmazken, Çelik, "Yenice ilçesinin tanınmış iş insanlarından Mehmet Çelik'in kızı" diyerek tanıtılıyor. Ancak baba Mehmet Çelik bölgede "mafya" olarak anılıyor. Öyle ki çelik yelekle dolaşıyor.

Petrol, gıda, tarım, hayvancılık ve orman ürünleri alanında şirketleri bulunan Mehmet Çelik, Sabah'ta yer alan 9 Şubat 2024 tarihli habere göre, kendi "organik gıda paketleme ve soğuk hava tesisleri" firmasından geç saatte çıktığı sırada kurşunlanıyor. Saldırganlar, tüfek ve silahlarla araca kurşun yağdırırken Çelik, olay yerinden gaza basarak hızlı bir şekilde uzaklaşıyor. Araca 35 mermi isabet ediyor ve Çelik giydiği çelik yelek sayesinde yalnızca sol kol ve sağ baş parmağından yaralanıyor.

Mehmet Çelik'in kurşunlanan aracı

Kalkım'ın çileğini topluyorlar

Bölgede ticari ilişkileri geniş olan baba Mehmet Çelik özellikle Yenice'de nüfuzlu biri. Çelik'in de ortağı olduğu MDS Organik Gıda Fabrikası, en az 200-250 kadar kişiyi istihdam ediyor. Çalışanların çoğu da köylü kadınlar.

Kalkım'ın çileği meşhur. Türkiye genelinde 1-2 ay süren, bölgede yaklaşık 7 ay devam eden hasat zamanı beldede her gün tonlarca çilek toplanıyor. MDS Fabrikası da köylerden çilek topluyor. Çileğin ihracatı da yapılıyor. Fabrikanın ortaklarından biri de meşhur Sarallar’dan Doğan Saral.

Mafyatik babanın ortaklarından Doğan Saral'ın aynı zamanda maden şirketi ve inşaat şirketi de bulunuyor. Bölgede yaşayanlardan edindiğimiz bilgiye göre maden şirketi çok aktif olmasa da, Kaz Dağları gibi önemli bir bölgede enerji ve maden şirketinin el altında bulundurulmak istendiği anlaşılıyor. 

'Karanlık adamlar'

Bölgede sakinlerinin aktardığına göre, aslında baba Mehmet Çelik belediye başkanlığına aday olmak istiyor. Ancak "yaralama"dan sabıkalı olduğundan kızını aday göstermek zorunda kalıyor.

İddialar bununla da sınırlı değil. Mehmet Çelik'in kızının adaylığı sürecinde seçmene oy karşılığında para dağıttığı da söylentiler arasında.

soL'un telefonla görüştüğü Zeynep Çelik'in rakibi AKP'li başkan adayı İbrahim Taşkın konuya dair yorum yapmak istemezken, beldedekiler "bunlar karanlık adamlar" diye anlatıyor Mehmet Çelik'i, ancak detay vermekten de kaçınıyor.

Saray'a uzanan yol: Tokmakçı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı 'amca'

Zeynep Çelik'in sosyal medya hesabında da Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Oktay Saral'la bir fotoğrafı bulunuyor. Seçim öncesi 1 Mart'ta kendisini ziyaret eden Saral'a Zeynep Çelik paylaşımında "değerli amcam" diye hitap ediyor. 

Oktay Saral, Zeynep Çelik'in babasıyla ortak olan Doğan Saral'ın ağabeyi.

Yüzlerce suça karışmış suç örgütü Sarallar herkes tarafından biliniyor olsa da, Oktay Saral özellikle kadın düşmanı, ağzı bozuk ve saldırgan tavırlarıyla tanınıyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na hakaret eden Saral, “Kibir abidesi cüce, kıt beyinli” ifadelerini kullanmıştı. Saral, Altın Kelebek yarışmasında da ödül alan oyuncu Ecem Erkek'in hayvan haklarıyla ilgili konuşmasını ve programın sunucusu Cem Davran'ı hedef almıştı.

2015'te AKP İstanbul Milletvekili'yken gündem olan Saral, TBMM'de iç güvenlik paketi görüşmelerinde, tokmakla muhalefet milletvekillerine saldırmış ve Ertuğrul Kürkçü'ye yumruk atmıştı. Oktay Saral, "evliliğinin ilk yıllarında eşine de el kaldırdığını" itiraf etmiş, "Açık yüreklilikle konuşayım... Bir-iki sefer el kaldırdığım oldu. Sonra tabii sarılıp kucaklaştık. Helallik aldım" demişti.