Latin Amerika'da diplomatik kriz: Ekvador polisinden Meksika büyükelçiliğine baskın

Ekvador polisi, eski devlet başkanı yardımcısı Jorge Glas'ı tutuklamak üzere Meksika büyükelçiliğini bastı. Olay üzerine Meksika, Ekvador'la diplomatik ilişkileri kesti.

Dış Haberler

Meksika hükümeti, Ekvador polisinin ülkenin eski devlet başkanı yardımcısını tutuklamak için Meksika Büyükelçiliği'ne girmesi üzeri ülkeyle diplomatik bağlarını kesti.

Ekvador polisi, önceki gün başkent Quito'daki Meksika büyükelçiliğinin dış kapılarını kırarak Aralık ayından bu yana burada ikamet eden eski devlet başkanı yardımcısı Jorge Glas'ı tutukladı. Glas, yolsuzluk suçlamalarıyla suçlanmasının ardından büyükelçiliğe siyasi sığınma talebinde bulunmuştu.

Baskının ardından, Meksika Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, Ekvador'la diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu. Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Bárcena ise yaşananlar için Lahey'deki Uluslararası Mahkeme'ye başvurulacağını söyledi. Bárcena, ayrıca Ekvador'daki diplomatlarını geri çağırdıklarını duyurdu.

Meksika'nın Quito'daki konsolosu Roberto Canseco, baskından hemen sonra büyükelçiliğin önünde yaptığı basın açıklamasında, "Bu mümkün değil. Olamaz. Bu çılgınlık. Çok endişeliyim çünkü onu öldürebilirler. Bunu yapmanın hiçbir temeli yok. Bu tamamen normların dışında” ifadelerini kullandı.

Glas, Cumartesi günü Quito'daki başsavcılığın ofisinden, güvenlikli bir hapishanede gözaltında tutulmak üzere liman şehri Guayaquil'e götürüldü.

Usulsüzlük iddiasıyla soruşturuluyordu

Glas, 2016'da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan güçlü depremin ardından yeniden inşa çalışmalarının yönetimi sırasında usulsüzlük iddiaları nedeniyle soruşturma altındaydı. Glas, başka davalarda da rüşvet ve yolsuzluk suçlamalarından mahkum edilmişti.

Ekvador Dışişleri Bakanı Gabriela Sommerfeld, cumartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, devlet başkanı Daniel Noboa'nın, büyükelçiliğe baskın kararını, Glas'ın "her an kaçma riskini" değerlendirdikten ve Meksika ile diplomatik diyalog için tüm olasılıkları masaya yatırdıktan sonra aldığını söyledi.

Meksika, baskından saatler önce Glas'a sığınma hakkı vermişti. Sommerfeld, "Adi suçlardan dolayı yetkili mahkemeler tarafından hüküm giymiş kişilere sığınma hakkı verilmesinin yasal olmadığını" söyledi.

Meksika Dışişleri Bakanı Alicia Bárcena, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, baskın sırasında bazı diplomatların yaralandığını belirterek, bunun Diplomatik İlişkiler Viyana Sözleşmesini ihlali olduğunu savundu.

Latin Amerika devletlerinden baskına kınama

Söz konusu baskın, çeşitli ülkelerin devlet başkanları ve diplomatları tarafından kınandı.

Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro, X hesaından açıklama yaparak, baskının "tarihsel ve temel sığınma hakkını göz ardı ettiğini vurgulayarak, olayı "uluslararası toplum açısından kabul edilemez bir eylem" ve "Meksika Devleti'nin egemenliğinin ve uluslararası hukukun ihlali" olarak nitelendirdi.

Amerikan Devletleri Örgütü de, bir bildiri yayımlayarak, Ekvador ve Meksika'nın da aralarında bulunduğu üyelerine, "uluslararası yükümlülüklere uyulmamasını meşrulaştırma amacıyla iç hukuk normlarına başvurmama" yönündeki "yükümlülüklerini" hatırlattı.

Quito'daki Meksika Büyükelçiliği, baskının ardından yoğun polis koruması altında kalmaya devam etti.