Kremlin Zaporijya'ya saldırılar için Ukrayna'yı suçladı, Kiev reddetti

Kremlin sözcüsü Peskov, Zaporijya nükleer santraline yapılan saldırıların arkasında Ukrayna'nın olduğunu iddia etti. Kiev yönetimi, saldırılarla hiçbir ilgilerinin olmadığını açıkladı.

Dış Haberler

Kremlin sözcüsü Dmistry Peskov, Moskova'nın, Zaporijya nükleer santraline yapılan saldırıların arkasında Ukrayna'nın olduğu yönündeki iddiasını yineleyerek, saldırıları "çok tehlikeli" olarak nitelendirdi.

Ukrayna'nın Pazar günü Rus güçler tarafından kontrol edilen santrali üç kez vurduğunu belirten Rusya, konuya ilişkin Batı'nın tepki vermesini talep etti.

Kiev yönetimiyse, söz konusu saldırılarla hiçbir ilgisi olmadığını açıkladı.

Ukraynalı üst düzey bir istihbarat yetkilisi, Rusya'nın Kiev'e yönelik suçlamalarını reddetti. Rus güçlerin düzenli olarak ZaporijyaNükleer Santrali'ne yönelik saldırılar düzenlediğini iddia eden Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı sözcüsü Andrii Yusov, Ukrayna'nın herhangi bir saldırıda bulunmadığını öne sürdü.

Söz konusu saldırılar Birleşmiş Milletler'in atom izleme kurumu tarafından doğrulandı, ancak saldırının sorumlusuna dair bir bilgi paylaşmadı.

Nükleer santral, Rusya'nın 2022'ye Ukrayna'ya dönük harekat başlatmasından kısa bir süre sonra tesisi ele geçirmesinden bu yana defalarca çapraz ateş altında kaldı.

Sahadaki altı nükleer reaktör aylardır kapalı durumda olsa da, tesisteki önemli soğutma sistemlerini ve diğer güvenlik özelliklerini çalıştırmak için hâlâ güce ve nitelikli personele ihtiyaç bulunuyor.

Santral operatörleri bir İHA'nın daha düşürüldüğünü açıkladı

Diğer yandan, nükleer santralin yetkilileri, 6 numaralı reaktörün çatısı üzerinde başka bir insansız hava aracının (İHA) daha vurulduğunu duyurdu.

Reuters'ın aktardığına göre, yetkililer, “Bugün tesisin üzerinde bir kamikaze İHA düşürüldü. İHA, 6. Ünite'nin çatısına düştü" açıklamasında bulundu.

Santralin bildirdiğine göre, 6 numaralı reaktör şu anda kapalı durumda.

Ne olmuştu?

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu'ndan (Rosatom) dün yapılan açıklamada  Zaporijya Nükleer Santrali'ne sabah saatlerinde “eşi benzeri görülmemiş” yoğunlukta İHA saldırıları gerçekleştirildiği belirtilmişti.

Açıklamada, sabah saatlerinde tesisin kantinine yakın bir alana düzenlenen saldırıda biri ağır olmak üzere 3
kişinin yaralandığı, ardından tesisteki kargo limanı alanına ve santralin 6. güç ünitesine de ayrı ayrı İHA saldırıları düzenlendiği ve bir kubbenin vurulduğu aktarılmıştı.

UAEA yönetimi, İran hükümeti ve AB ülkelerine çağrı

Saldırılar nedeniyle tesiste "şans eseri kritik bir hasar veya can kaybı yaşanmadığı" belirtilen açıklamada tesis ve bölgedeki radyasyon seviyesinde değişiklik meydana gelmediği ifade edilmişti.

Açıklamada, “Rosatom nükleer enerji santralinin tesislerine ve altyapısına yönelik bu benzeri görülmemiş saldırıyı kategorik olarak kınamakta ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) liderliğine, bizzat ajansın Genel Müdürü Sayın Rafael Grossi'ye ve ayrıca İran hükümetlerine çağrıda bulunmaktadır" denilmişti.

Rosatom, "AB ülkelerini Zaporijya NGS'nin güvenliğine yönelik doğrudan tehdide derhal yanıt vermeye ve Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santrali çevresindeki durumu tırmandırma girişimini kategorik olarak kınamaya" çağırdığını duyurmuştu.